Как в САЩ намразиха ЛГБТИ-хората

Как в САЩ намразиха ЛГБТИ-хората
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.08.2023
  • Share:

"Да си транс в САЩ днес е като да си гей през 40-те и 50-те години на миналия век": американците се изпълниха с омраза към ЛГБТИ-общността - онлайн и в реалния живот. Защо се случва това?

 

 

 

В последните месеци сред консервативната общност в Съединените щати се надига вълна от недоволство срещу компании, които използват транссексуални актьори или модели за реклама на продуктите си. В кампанията срещу тези фирми се включи и музикантът Кид Рок. В клип в социалните мрежи той стреля по три каси бира. Причината е, че бирата е най-продаваната в САЩ Bud Light - поредната компания, избрала транссексуална личност да я представлява.

Става дума за Дилан Мълвейни, който от месеци документира в социалните мрежи трансформацията си от мъж към жена. Транссексуалната жена е следвана от милиони младежи в социалните мрежи. По тази причина Bud Light решават да я направят свое рекламно лице, но това, което очевидно функционира добре при модата, козметиката и пътуванията, претърпява провал в бирения бранш.

Консервативната общност се оказа по-влиятелна, отколкото очакваха пивоварите - продажбите им спаднаха драстично и Bud Light вече не е най-хитовата бира в САЩ. 

Като преди почти един век

Транссексуалните хора изглежда са общността, която най-много разделя избирателите и политиците в Съединените щати. "Да си транс в САЩ днес е като да си гей през 40-те и 50-те години на миналия век", казва Джоана Шварц, професорка по маркетинг в колежа "Джорджия". Макар само около един процент от хората в САЩ да се определят като транссексуални, т.е. не принадлежат към пола, записан в техния акт за раждане, тази година вече са приети стотици закони, които регламентират посещенията в тоалетните, изключват транссексуалните жени от женските спортове или забраняват драг шоутата. Консервативните активисти не искат у децата им да се създава впечатлението, че полът и сексуалната идентичност са въпрос на свободен избор.

Една организация с крайно консервативни виждания, който набира все повече привърженици в САЩ напоследък е "Майки за свобода". По тяхно настояване стотици книги, особено такива, които се занимават със сексуалната ориентация, се вадят от училищните библиотеки или се крият от по-малките деца. Освен това в много щати вече са забранени хормоналните и други терапии, блокиращи ефектите от пубертета.

Все пак се върви към равенство

В тази обстановка групата "Кампания за човешки права" обяви извънредно положение за ЛГБТИ- хората и призовава към повишено внимание при пътуване в САЩ.

Професор Джоана Шварц смята, че дебатът около транссексуалните хора в САЩ предстои да се изостри и още, но все пак се върви към постигане на равенство. А следващите поколения ще гледат на днешния дебат с изумление: "Наистина ли са правили това? Ужасно е", предполага Шварц.

Станете почитател на Класа