Русия влезе в топ 5 на икономиките в света, изпреварвайки Германия и цяла Европа

Русия влезе в топ 5 на икономиките в света, изпреварвайки Германия и цяла Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Световната банка актуализира оценката си за БВП на страните по света в края на 2022 г. Руската Федерация е сред петте най-големи икономики в света. Това съобщава изданието «Деловой Петербург».

 


Русия влезе в топ 5 на икономиките в света, изпреварвайки Германия и цяла Европа

 

Изданието твърди, че Световната банка е актуализирала оценката си за световния БВП за края на 2022 г. Руската Федерация се превърна в петата по големина икономика в света. В същото време Руската Федерация стана и първата държава в този списък на Европа, изпреварвайки Германия.

Данните са публикувани на сайтовете на Световната банка и Международния валутен фонд, анализирани са по паритет на покупателната способност. Представената информация е коригирана с помощта на оценки на световната икономика за остарели базови години на БВП, както и оценки на неформалната икономическа дейност.

Световната банка казва, че данните за всяка страна с рейтинг D или E вероятно ще бъдат по-ниски от данните с рейтинг A, B или C. Това е след корекция. Русия е с оценка C.

Днес първите пет държави в света по БВП са както следва:
1-во място — Китай ($31,559 млрд.), 2-ро място — САЩ ($23,149 млрд.), 3-то място — Индия ($15,875 млрд.), 4-то място — Япония ($5,675). милиарда), 5-то място — Русия (5,510 милиарда долара). Германия е на шесто място с $5,011 млрд.
Следват Индонезия ($4,811 млрд.), Бразилия ($4,288 млрд.), Турция ($3,696 млрд.) и Франция, която затваря десетката ($3,533 млрд.). В същото време Великобритания не успя да влезе в топ 10.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа