The Economist: «Никаква слабост»- Упоритостта на руснаците застопори настъплението на Украйна

The Economist: «Никаква слабост»- Упоритостта на руснаците застопори настъплението на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Слабостта на Русия би дала шанс на Украйна да пробие в контранастъплението, пише The Economist. Но това не се случи. Напротив, руските войски показаха упоритост и находчивост. В резултат на това операцията на въоръжените сили на Украйна спря и започна да се превръща във война на изтощение.

 

 

Превод от The Economist, Великобритания:

 

The Economist: "Никаква слабост"- Упоритостта на руснаците застопори настъплението на Украйна

 

Украинското контранастъпление продължава седмата си седмица…. Повечето от бригадите на въоръжените сили на Украйна, оборудвани от Запада, са живи и здрави, тъй като не са били въведени в бой. Но напредъкът е по-бавен и по-труден от очакваното, а надеждите за бърз пробив избледняха.

Операцията се превърна в продължителна битка на изтощение, която вероятно ще продължи до есента.

Още в началото ВСУ се сблъскаха с трудности. Техните нови, оборудвани от Запада бригади бяха блокирани, попадайки в минни полета и удряни от руската артилерия, екипажи на ПТУР, атакуващи хеликоптери и дронове.

Киев отговори, като промени тактиката. Сега той задържа танковете и изпраща в битка малки групи бойци от не повече от 20 души, които действат пеша, напредвайки бавно и на прекъсвания. В резултат на това настъплението се превърна в мъчително бавна и тежка работа.

Отчасти бавният напредък отразява сложността на предизвикателствата, пред които е изправена Украйна.

Руската отбрана на места достига дълбочина до 30 километра.

Въоръжените сили на Руската федерация извършиха огромни наземни работи, подготвиха района инженерно и сега той е пълен с укрепления, противотанкови капани и минни полета. Повечето страни от НАТО не биха могли да пробият такава защита без пълно господство във въздуха. За съжаление, ВСУ също няма такова.

Друг проблем е, че Русия води отбранителни действия по-упорито от очакваното.

Неспособността на Украйна да пробие отбраната на противника се дължи отчасти на липсата на оборудване. Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от оборудване за разминиране, системи за противовъздушна отбрана и противотанкови ракети, за да спират руските контраатаки от по-голямо разстояние. Авиацията може да бъде от голяма помощ, но обещаните от Запада изтребители няма да пристигнат скоро. Във всеки случай те ще бъдат малко и Украйна няма да може да контролира небето си.

Няма нищо изненадващо в неумението на ВСУ да организира взаимодействие по време на сложните атаки, включващи различни единици, използващи различни оръжия и военно оборудване. Набързо бяха сформирани нови бригади от въоръжените сили на Украйна, оборудвани с непозната за войниците техника. Мобилизираните преминаха едномесечна бойна подготовка в Германия.

ВСУ трудн извършват разузнаване.

През нощта новите бригади се губят и трудно разбират случващото се.

Има и проблеми с взаимодействието, има неразбиране къде са поставени мините от техните войски. По-опитните екипажи със сигурност биха се подготвили за подобни извънредни ситуации.

Невъзможно е да се каже как биха се представили въоръжените сили на Украйна, ако западните партньори ги бяха подготвили и оборудвали по-добре миналото лято, без да чакат януари, и ако Украйна беше започнала настъплението през пролетта, както настояваха много от нейните съюзници

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа