Чукът на Пригожин за важни преговори: Детайли от преврата в Нигер, останали зад кулисите

Чукът на Пригожин за важни преговори: Детайли от преврата в Нигер, останали зад кулисите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Франция загуби влияние в Нигер в разгара на срещата на върха Русия-Африка. Когато Владимир Путин обсъждаше планове за сътрудничество с държавните глави.

 

 

 

Събитието не мина без основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и той не се скриваше особено от камерите. И въпреки че Кремъл официално осъди преврата (наистина е лошо да се прави това), нигерците ненапразно обсадиха френското посолство с руски знамена в ръце...

Франция подготвя военна операция в Нигер, за да освободи отстранения от власт президент на републиката Мохамед Базум и да върне страната в своята сфера на влияние. Официално Париж не потвърждава тази информация. Но в ръцете на новото правителство в Нигер е документ, според който Франция е получила разрешение да удари президентския дворец, за да освободи Базум, който е там.

Африканските страни вече са в очакване на нов въоръжен конфликт. В същото време Буркина Фасо и Мали вече заявиха, че няма да останат настрана . Африка отново е на прага на голяма промяна. Ще се осмели ли Парис да се впусне във военно приключение? И какво общо има ЧВК Вагнер с това?

Преходните правителства на Буркина Фасо и Мали (...) предупреждават, че всяка военна намеса срещу Нигер ще се равнява на обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали,- се казва в изявление.

Освен това Буркина Фасо и Мали предупредиха за „катастрофалните последици“ от военната намеса в Нигер, която може да „дестабилизира целия регион, какъвто беше случаят с едностранната намеса на НАТО в Либия“.

Военният преврат

Военният преврат в Нигер беше извършен на 26 юли. Мохамед Базум, който е на власт от 2021 г., беше задържан от собствената си президентска охрана. Новият президент ще стане Абдурахман Чиани. В обръщението си към нацията той заяви, че превратът се дължи на натрупаните проблеми в страната - корупция и липса на сигурност.

Между другото, генерал Чиани е изключително интересна личност. Според политолога Сергей Марков той е православен по религия. Твърди се, че известен руски певец, роднина на съветския посланик в Нигер, е запознал Чиани с нашата вяра преди 40 години . Не може да се провери дали това е вярно или не: самият Марков казва, че това не е публична информация.

Както и да е, страната преживява бързи промени: в момента границите в Нигер са затворени и е въведен полицейски час. Военните гарантират безопасността на Базум. За сега.

Междувременно обикновените хора се събраха около френското посолство с национални и руски знамена . Те настояват за закриване на военните бази и изтегляне на французите от страната. В момента в Нигер е дислоциран контингент от 1500 френски войници.

Заинтересоваността на Париж

От всички западни държави Париж реагира най-активно на преврата в Нигер. И това е разбираемо. Нигер е на седмо място в света по запаси от уран и на второ място в Африка по отношение на производството му. В страната оперира френската компания Orano, която произвежда гориво за атомни електроцентрали.

Orano решително заяви, че компанията няма да напусне Нигер. Като че ли превратът не оказа влияние върху дейността му в страната. Но още на 31 юли новото правителство в Нигер обяви, че спира износа на злато и уран за Франция. Не е изненадващо, че Макрон свика извънредно заседание на Съвета по отбрана. В края на краищата ядрената енергетика на Франция е до 40% зависима от доставките на уран от Нигер.

Самият Париж не потвърждава или отрича възможността за военна операция в случай на влошаване на ситуацията в Нигер, като определя като приоритет грижата за безопасността на своите граждани.

Нашият приоритет е безопасността на нашите граждани и институции, които според международното право не могат да бъдат обект на насилие“.- увери френското външно министерство.

Пътищата водят към Вагнер

По мнението на редица западни медии, държавният преврат в Нигер е тясно свързан с малийските военни, които от своя страна имат тесни контакти с ЧВК Вагнер.

От година и половина Франция активно губи влияние в африканските страни. Това е и Мали, и Централноафриканската република, и Буркина Фасо. „Музиканти“ има почти навсякъде.

И докато в далечен Нигер президентската охрана арестува Мохамед Базум, то основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин се „ръчкаше“ с лидерите на африканските страни в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка. И сега не изглежда случайно скорошното му изказване, че контурът на следващите задачи на „оркестъра” е „ясно очертан”. И очевидно този контур съвпада с очертанията на Африка.

Освобождението на Африка

Политологът Андрей Иванов в интервю за кореспондента на Царград отбеляза, че сега сме свидетели на втората вълна на освобождението на африканските страни от френския колониализъм.

Формално бившите колонии на Париж получиха независимост през 60-те и 70-те години на миналия век. Точно като другите държави на континента. Но бившите френски колонии имат две много важни характеристики.

Първата е, че независимостта е дадена на множество от тях се получи след много пролята кръв. Помним геноцида, извършен от френските военни в Алжир. Използван е целият опит на нацистка Германия в окупираните територии.

Втората особеност: Париж, дори след официалното оттегляне от континента, реши да консолидира влиянието си с всички правди или неправди. В бившите колонии са разположени френски гарнизони. Но основното е, че валутата на бившите колонии все още се емитира от Франция. Западноафриканските и централноафриканските франкове, така наречените CFA франкове, все още циркулират в 14 държави.

Доскоро Франция контролираше цялата икономика на бившите колонии и назначаваше правителства. И ако някой не беше съгласен, или директно пращаше войска, или предизвикваше държавен преврат. И резултатът е много плачевен,– обясни Андрей Иванов.

Например Великобритания си тръгна горе-долу спокойно. Може да се каже, че тя остави колониите на произвола на съдбата. Благодарение на това бившите британски колонии получиха шанс за развитие. В някои страни средните заплати вече са сравними с тези в Източна Европа. Строят се университети, отварят се производства, формира се политическа култура.

Но бившите френски колонии, поради продължаващия контрол на Париж, днес остават най-бедните страни в света. Франция продължава да източва ресурси, пречи на изграждането на собствената им политика, провокира постоянен хаос и граждански войни.

Париж няма да даде Нигер

Малко вероятно е Париж да се откаже от политиката си. Най-вероятно той ще преследва линията си до последно. Само че народите на африканските страни вече не искат да живеят така. И гледат към Русия с надежда.

Андрей Иванов обърна внимание на факта, че сега в Африка се появи сериозна военна сила в лицето на ЧВК Вагнер. Всъщност появата на "музикантите" направи възможно спирането на старата практика на постоянно потискане на слабите от силните.

Бившият колонизатор там, както се казва, е "юнак само сред овцете". Резултатът вече е налице. Париж се охлади. Той трябва да се съобразява с новите обстоятелства. Но той така просто няма да отстъпи. Народите на бившите френски колонии са едва в началото на пътя към придобиване на истинска независимост. И тук помощта на ЧВК „Вагнер” е много значима”,- добави Андрей Иванов.

Не е изключен и сценарий за въоръжен сблъсък между ЧВК "Вагнер" и френските военни. Но официалните лица вероятно ще обвинят за всичко местните групи. И обратното – дори и да няма преки сблъсъци, Париж може да обвини ЧВК Вагнер в някакви атаки.

Москва спечели този рунд

Политическият наблюдател, публицистът Владимир Головашин в коментар за Царград отбеляза: Русия не се стреми към еднолично господство, а признава и подкрепя така необходимата многополярност на Африка. Проруските настроения нарастват във френскоговорящите страни от Арабска Африка, което доказва успеха на нашата дипломация и реалните ползи от сътрудничеството с руснаците.

Головашин отбеляза, че срещата на върха Русия-Африка е поредното потвърждение, че "изолацията на Русия" остава неосъществима мечта на страните от НАТО. Почти цяла Африка демонстрира правилно разбиране на картината на света. В която Русия продължава да заема мястото на основен покровител на антиколониалната борба, наследила ролята на СССР.

И да се подценява този континент е голяма грешка.

Именно Русия, с помощта на ЧВК Вагнер, изгони Франция от съседно Мали. Военните власти на Нигер, заедно с подкрепящото ги население, разчитат на помощта на Русия - това се вижда от митингите, на които местните жители развяват десетки руски знамена. И това не е чудно- каза Владимир Головашин.

Русия помага на африканските страни да придобият надежда за пълна независимост и да станат наистина проспериращи региони. Това е изключително привлекателен за тях образ на бъдещето. Този рунд остана спечелен от Москва.

Какво от това?

Преди няколко седмици командирът на ЧВК "Вагнер" Дмитрий Уткин отправи призив към личния състав на "музикантите". И каза на войниците:

Това е началото на най-голямата работа в света, която ще бъде извършена съвсем скоро.

Явно Черният континент също е в плановете на тази творба. Африканските страни са икономически и политически свързани с Европа поради общото колониално минало. Но напоследък, една след друга, тези държави започнаха да отказват специалните отношения с ЕС, давайки предпочитание на Китай и Русия. Нигер се смяташе за един от последните бастиони на френското влияние. Изглежда, че сега тази страница от историята е затворена.

 

 

Иля Головньов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа