Израел: Бивши шпиони от „Мосад“ са разгневени на правителството заради съдебната реформа

Израел: Бивши шпиони от „Мосад“ са разгневени на правителството заради съдебната реформа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Всяка сутрин Амир излиза на протест, за да предупреди минувачите, че израелската демокрация е в опасност заради ожесточено оспорваното законодателство за ограничаване на съдилищата.

 

 

Той обаче е доста необичаен протестиращ – бивш шпионин на „Мосад“, който никога досега не е поставял под въпрос държавата, за която някога е рискувал живота си на мисии в чужбина.

Амир, който отказва да бъде назован с цялото си име поради чувствителното естество на предишната си секретна дейност, е сред ветераните от израелската служба за външно разузнаване „Мосад“, които излизат по улиците в знак на протест срещу съдебната реформа на своето правителство.

Миналата седмица националистическо-религиозната коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху одобри първата част от законодателството, което ограничава правомощията на Върховния съд да отменя правителствени решения, смятани за „неприемливи“, въпреки продължилите месеци наред протести на стотици хиляди израелци.

В тях се включиха резервистите в елитните специални сили и пилотите на изтребители, които заплашиха, че няма да се явят на служба, а несъгласието се разпространи и сред бивши представители на „Мосад“.

Към протестите се присъединиха и някои действащи служители на „Мосад“, на които това е разрешено, казаха двама бивши сътрудници на службата пред Ройтерс.

Колкото до Амир, той каза, че засега е прекратил дейността си като консултант на „Мосад“, какъвто станал след пенсионирането си.

„Служих вярно на различни администрации в продължение на 20 години, дори такива, които не отразяваха политическите ми възгледи. Приех резултата от изборите миналата година, но когато те (сегашното правителство – бел. ред.) промениха правилата на играта, това бе всичко“, каза той.

„Те пресякоха червената линия и нарушиха договора си. Хора като мен не са обвързани вече от дълга ни“, добави Амир, който живее в град Херцлия, на средиземноморското крайбрежие.

В „Мосад“ се появява загриженост по отношение на морала, като някои в строго секретната служба обмислят ранно пенсиониране според съобщения в социалните мрежи.

Говорител на кабинета на министър-председателя отказа да коментира това. Правителството отрича съдебните реформи да застрашават демокрацията, като твърди, че Върховният съд „прекалено се е намесвал“.

Бившият ръководител на „Мосад“ Ефраим Халеви каза пред Ройтерс, че няма признаци подобно недоволство да се отразява на ключовите способности на службата.

Ройтерс разговаря с още двама бивши служители на „Мосад“, които също участват в протестите и повече се опасяват от въздействието на законодателството върху системата за сигурност на Израел.

 

ЛЕГЕНДАРНА ШПИОНСКА СЛУЖБА

Решението на бивши шпиони да участват в протестите засилва тяхното значение, стигайки до една легендарна институция, която е помогнала на Израел да победи арабските държави в много конфликти и да води тайна война срещу своя заклет враг Иран.

„Много мои приятели и колеги, служили заедно, смятат, че това, което се случва, вреди на силата на Израел в областта на сигурността“, каза Хаим Томер, бивш ръководител на отдела за събиране на разузнавателна информация и на крилото за международни връзки на „Мосад“.

Томер каза, че на „Мосад“ се гледа с „дълбоко чувство на уважение“ в чужбина.

„Дали това дълбоко чувство на уважение ще продължи – не знам“, добави той.

„Мосад“ отдавна се смята за една от най-способните шпионски служби в света. Тя е изпълнявала впечатляващи мисии като преследването на арабски врагове в Европа, залавянето на нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман и, с помощта на агенти, маскирани като инструктори по гмуркане, тайното извеждане на етиопски евреи в Израел.

„Когато участвате в операция, трябва да вярвате в системата, като блокирате всичко останало“, каза Гил, друг ветеран от „Мосад“, който не съобщи цялото си име.

„Кой може да каже сега, че рискувате живота си и няма да имате съмнения дали това си заслужава при всичко, което се случва, и при това правителство?“, пита той.

Загрижеността относно възпиращия потенциал на Израел се забелязва от враговете на страната в Близкия изток, които свикват срещи на най-високо равнище, за да направят оценка на вълненията и да преценят как да се възползват от тях, казаха за Ройтерс информирани източници.

Йоси Коен, друг бивш директор на „Мосад“, изразява загриженост за „непосредствената национална сигурност на Израел“.

„В момент, когато иранската заплаха е надвиснала над нас от много фронтове, трябва да гарантираме, че сигурността на Израел остава непоклатима“, написа Коен в коментар от 23 юли във всекидневника „Йедиот ахронот“.

 

 

Станете почитател на Класа