Русия обстрелва украински градове с предадени от Киев ракети

Русия обстрелва украински градове с предадени от Киев ракети
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

От октомври 2022 година Русия започна масови обстрели над украински градове, а журналистическо разследване показва, че за част от атаките са използвани ракети, предадени от Киев преди години. Става въпрос за осем бомбардировача Ту-160, три Ту-95 и 575 крилати ракети Х-55, съобщава "Радио Свобода". С този пакет са били платени дългове на Киев за природен газ.

 

 

Журналист от медията е поискал справка от украинското Министерство на отбраната за предаденото през 1999 година въоръжение и е сравнил серийните номера с тези на ракети, попаднали на територията на Украйна - унищожени от средствата за противовъздушна отбрана или попаднали в целите си.

Данните показват десетки съвпадения. На отломките в момента се прави експертиза в Киевския научноизследователски институт за съдебна експертиза.

Русия вече изстреля почти 2000 дрона Shahed по Украйна

Освен ракетите от началото на войната Русия изстреля и поне 1961 ирански бойни дрона Shahed по Украйна, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Част от тях са били унищожени от силите на противовъздушната отбрана.

В 526-ия ден от пълномащабната война той обърна внимание и на тежката ситуация в източната част на фронтовата линия - направленията Бахмут, Лиман, Купянск, Маринка и Авдиевка. Именно в тези региони руските военни са съсредоточили своите усилия и атаките са много жестоки, казва Зеленски.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна допълват, че през изминалото денонощие е имало близо 40 военни стълкновения. Руснаците извършват въздушни и артилерийски обстрели в основните направления на бойните действия. ВСУ съобщава за отбити атаки около Авдиевка и Маринка. 

Украйна продължава да напредва в направленията Мелитопол и Бердянск. От Института за изучаване на войната (ISW) цитират директора на Националната гвардия на Украйна Микола Уршалович, който съобщава за преминати 650 метра през защитната линия от 1,5 километра в едно от направленията към Мелитопол.

На 3 август в Киев прозвуча 820-ия сигнал за въздушна тревога. Градът беше обстрелян с 15 безпилотни самолета, като военните съобщават, че всички са унищожени. В ранните часове на 4 август Военновъздушните сили на Украйна съобщават за нови отбити атаки с дронове в Харковска и Запорожка област, като информацията за тях все още се уточнява.

Междувременно руското Министерство на отбраната пък съобщава тази сутрин (4 август) за две неуспешни атаки с дронове - срещу Крим, при която са използвани 13 дрона, и по военна база в Новоросийск, при която са използвани два морски дрона. Безпилотните летателни средства са унищожени, допълват от ведомството. Заради атаката с морски дронове е затворено пристанището в Новоросийск, което предизвика ръст на цената на пшеницата с 2,6% в азиатската сесия.

Контраофанзивата отново изглежда забавена

Офанзивата на украинските военни отново изглежда забавена, пише CNN. Потвърдени видеоклипове и снимки показват работата на украинските военни, които "прочистват" руски позиции, но още няма информация за териториални завоевания. Руската страна също не съобщава за напредък - нито свой, ниго украински в някое от направленията.

След първите дни на контраофанзивата, които не донесоха забележителни резултати, украинците смениха тактиката и сега се придвижват по-бавно и внимателно, но пътят им е осеян с мини. Според секретаря на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов често на квадратен метър има заложени по 3-5 мини. "Представяте ли си колко трудна работа е да бъдат премахати и да бъде отворен пътят на военните да се придвижат напред", коментира той и допълва, че често работата се извършва през нощта.

Станете почитател на Класа