TikTok звезди чистят и спасяват замърсените реки в Индонезия

TikTok звезди чистят и  спасяват замърсените реки в Индонезия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2023
  • Share:

Групата Pandawara се състои от петима мъже в началото на двайсетте и е създадена през 2022 г., след като наводнения, причинени от реки, задръстени с боклук, повредиха домовете им. Те взеха името си от петимата принцове Пандави от индийския фолклор и думата wara, която се превежда като петте носители на добри новини.
Те стават местни герои за почистването на реките и плажовете на третия по големина град в Индонезия - Бандунг в Западна Ява, натрупвайки над 9 милиона последователи в TikTok и Instagram и повлиявайки на други в цялата страна да се присъединят борбата срещу замърсяването.
В TikTok, техният профил – @pandawaragroup – съдържа над 100 кратки видеоклипа за почистването на техните реки и плажове, което им спечели милиони гледания и общо над 100 милиона харесвания.
„Имаме екип от речни ловци, които идентифицират реки със спешни проблеми с боклука, където може да се случи наводнение след валежи", каза членът на Pandawara Гиланг Рахма пред Guardian.
Районът на Голям Бандунг, където живеят, произвежда 2000 тона отпадъци всеки ден, 10 до 20% от които не стигат до депото и често се озовават в реките. Огромната планина от отпадъци, произведени в региона, е надхвърлила капацитета на депото с 800%, според официалния представител на Западна Ява.
Проблемът е отражение на този, пред който е изправена цялата страна; в 280 индонезийски града и области са произведени 33 милиона тона отпадъци през 2022 г., 36% от които не са попаднали в депата. Повечето депа за хранителни и пластмасови отпадъци в страната са препълнени.
Pandawara започват скромно през 2022 г., почиствайки реки около квартала си, защитени с гумени ръкавици и ботуши.Те станаха онлайн знаменитости на пълен работен ден и бяха поканени да се срещнат с държавни служители и да получат договори за партньорство. С нарастването на тяхната популярност нарастваха и техните почиствания, които се разпространиха на други острови в Индонезия.
На 10 юли групата почисти 300 тона отпадъци от плаж в Лампунг на остров Суматра, където 3000 души се появиха да помогнат след призива на Пандавара за доброволци. „Понякога, когато се обаждаме за доброволци, хиляди се записват, но можем да изберем само десетки поради ограниченото място. В други случаи не ограничаваме броя. Те са за случаите, когато не можем да почистим сами. Групата се надява да използва платформата на социалните медии, за да повиши осведомеността на поколението Z за замърсяването", каза Гиланг. „Някои хора знаят, че изхвърлянето на отпадъци е грешно, но в тяхното село няма съоръжение за отпадъци, нито разполагат с инструменти за транспортиране на отпадъците, така че не им остават други възможности", каза доброволец.
Официалният представител на Западна Ява Прима Маянигтяс призна необходимостта от подобряване на управлението на отпадъците и поведението на хората на фона на нарастващите обеми отпадъци, като правителството се стреми да завърши до 2030 г. изграждането на инсталации за производство на енергия, оценени на 4 трилиона рупии ($265 милиона). Видях доста млади хора и се надявам, че това ще ги накара да осъзнаят, че околната среда е наша споделена отговорност", каза тя.

Станете почитател на Класа