Fitch понижи дългосрочниs рейтинг на САЩ от AAA на AA+

Fitch понижи дългосрочниs рейтинг на САЩ от AAA на AA+
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2023
  • Share:

Международната рейтингова агенция Fitch съобщи, че е понижила дългосрочния рейтинг на емитента в чуждестранна валута (IDR) на Съединените американски щати от „AAA" до „AA+" със стабилна перспектива.
Според изявлението на агенцията, „Рейтингът е понижен, за да отрази очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на общия държавен дълг и ерозията на управлението спрямо другите с рейтинг „AA" и „AAA" през последните две десетилетия, което се прояви в повтарящи се ограничения на дълга и решения в последната минута".
Сред другите фактори, довели до решението, Fitch посочи заплахата от рецесия и ръста на лихвите на Фед.
Fitch никога не е понижавал рейтинга на САЩ под AAA. През 2011 г. такова решение беше взето от S&P, които също понижиха рейтинга на САЩ до AA+. Fitch предупреди за възможността от понижение през 2013, 2019 и 2023 г.
Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че категорично не е съгласна с този ход. „Категорично не съм съгласна с решението на Fitch Ratings. Промяната от Fitch Ratings, обявена днес, е произволна и се основава на остарели данни. Американската икономика остава най-голямата и динамична икономика в света, с най-дълбоките и ликвидни финансови пазари в света", каза тя в писмено изявление.

Станете почитател на Класа