Лукашенко иска да включи бойците от Вагнер в нова договорна армия

Лукашенко иска да включи бойците от Вагнер в нова договорна армия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2023
  • Share:

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че планира да ускори създаването на договорна армия, използвайки като гръбнак бойците на ЧВК Вагнер, разположени в Беларус,.
"Това беше моя инициатива. Искам тези момчета да останат във въоръжените сили на страната ни. И разчитайки на тях, да предприемем по-активни стъпки за създаване на договорна армия", цитира думите му агенция БелТА.
В същото време беларуският лидер подчерта, че страната му няма да води война. „Не искаме никакви войни и мисля, че всичко ще бъде наред. Ако врагът види, че сме в състояние да отвърнем и че ще претърпи невъзстановими загуби, което ще е неприемливо за него, той никога няма да атакува", каза той.
Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза по-рано, че военнослужещите на договор представляват около 60% от беларуската армия. Двугодишен договор могат да подпишат както лица, които никога не са служили в армията, така и взети на задължителна военна служба.
Според по-ранни съобщения, министерството на отбраната на Беларус и командването на групата Вагнер са разработили план за сътрудничество в близко бъдеще. Инструкторите и звената на Вагнер вече участват в тренировъчни мисии. Беларуската страна не разкрива колко бойци от Вагнер се намират на нейна територия.

Станете почитател на Класа