Пекин с най-тежките дъждове от 140 години

Пекин с най-тежките дъждове от 140 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2023
  • Share:

Дъждовете, които връхлетяха Пекин през последните дни, бяха най-тежките от началото на воденето на отчети преди 140 години, каза метеорологичната служба на града.
Бурята Доксури, бивш супертайфун, връхлетя севера на Китай, след като удари южната провинция Фуджиан миналата седмица и след като удари Филипините.
Средните валежи за целия месец юли бяха изсипани върху Пекин само за 40 часа, като проливните дъждове заляха столицата и околните райони в събота.
„Максималното [количество] валежи, регистрирано по време на тази буря, се случи в Чангпин и това са най-тежките валежи от 140 години", каза пекинската метеорологична служба.
Екстремното време идва, след като външното министерство на Китай отрече съобщенията, че е възпрепятствало дискусиите за справяне с изменението на климата на срещите на Г-20 в Индия миналата седмица, наричайки обвиненията „напълно несъвместими с фактите".
Групата големи държави не успя да издаде съвместно комюнике или да поеме нови ангажименти след три дни дискусии по въпроси като намаляване на емисиите и използването на изкопаеми горива. Групата призна в изявление след разговорите си, че „мерките за справяне с изменението на климата са недостатъчни".
Членове на европейска делегация казаха, че Китай и богатата на петрол Саудитска Арабия са се отказали от поемането на ангажименти на срещите.
Китайското външно министерство заяви в изявление, че "съжалява за неуспеха да се постигне споразумение на срещите, причинено от геополитически въпроси, повдигнати без причина от други страни ".
Китай, който представлява повече от половината от световното производство на въглища, настръхна от призивите да направи повече за намаляване на парниковите газове, заявявайки, че историческите му емисии и CO2 емисии на глава от населението все още са по-ниски от тези на Съединените щати.
Проливният дъжд, който уби 20 души в Пекин, е най-новият пристъп на екстремни метеорологични условия в цял свят, който поражда страхове за скоростта на глобалното затопляне.

Станете почитател на Класа