Уранът стана проклятието на Африка

Уранът стана проклятието на Африка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.08.2023
  • Share:

Броят на точките на напрежение на геополитическата карта на света дори не мисли да намалява, сега дойде редът на Африка. Медиите съобщават, че Нигер официално спира износа на уран и злато за Франция. Това го обявиха новите сили, внезапно дошли на власт в резултат на вътрешни вълнения.

 

 

Решението вече е влязло в сила, тоест потокът от жълт и радиоактивен метал е блокиран с изключително неясна перспектива за тяхното подновяване.

Нашето информационно пространство е европейско и западноцентрично, което е съвсем разбираемо, но лишава любознателния руски ум от най-богатия и изключително интересен свят, който олицетворява Африка.

По-конкретно, държавата Нигер и всичко, което се случва там сега, е учебникарски пример за колониалната структура, върху която е изграден целият показен просперитет на Запада. И това е и най-яркото потвърждение на думите на Владимир Путин, че старият планетарен ред се руши и светът навлиза в напълно нова ера.

По традиция нека оставим политически и други въпроси на тесните специалисти и да поговорим за богатствата на африканските недра, които в много отношения са се превърнали в проклятие за далеч не изолираните страни на Черния континент.

Нигер е географски обширна страна в Западна Африка, по-голямата част от чиято земя е заета от безжизнени пустеещи земи. 80% са заети от пустинята Сахара, а в останалата част жителите отчаяно се борят с полупустинята Сахел, печелейки всеки метър обработваема земя от нея. В края на петдесетте години на миналия век по тези места са изследвани големи залежи на уран и злато. По-специално, рудните полета близо до селището Азелик представляваха интерес за световната ядрена енергетика, която набираше скорост. Промишленият добив на уран в този регион започва през 1971 г. и въпреки че Нигер вече официално е получил независимост по това време, всички природни ресурси са иззети единствено в интерес и полза на бившата метрополия.

Западната преса и пропаганда, напрягайки се, рисуваха образа на напълно независими държави, но настоящата 2023 г. постави всичко на мястото си.

Вече половин век около две хиляди тона уранова руда се издигат от недрата на пустинята всяка година, което поставя Нигер на седма линия в световната класация. Две компании, СОМАИР и КОМИНАК, извършват практически изследвания на място, чиито продукти се използват за центрофуги на холдинга “Орано”. Трябва да се отбележи, че дори уебсайтът на френския производител на реакторно гориво показва, че от седемдесетте години на миналия век продажбата на уран и злато е ключов източник на национално и регионално богатство. Вярно е, че скромно се мълчи, че целият износ без следа отива в бившата френска метрополия. Тоест Париж изсмуква целия сок от Нигер, като в замяна дава нарязана хартия, за да напълни оскъдния бюджет.

Както знаете, Франция е най-ядрената страна в Европа и в много отношения тази електротермична хегемония беше осигурена от непрекъснат внос от Нигер, където три находища работят усърдно без почивни дни и празници.

Първата е откритата мина СОМАИР , където 63% от активите са собственост на френската “Орано” и 37% на “Сопамин”, която се управлява от правителството на Нигер. Добивът тук се извършва по открит начин, като се използва методът на купчинно излугване, за който се използва 3% разтвор на сярна киселина. Тук се добиват средно около два и половина тона горивен елемент годишно, а общо вече са добити около 70 000 тона уран.

Втората е урановата мина КОМИНАК, където “Орано” притежава 59% от акциите (през 2021 г. купи 25% от японската компания ОУРД), 31% принадлежат на местната “Сопамин”, а останалите 10% са на испанската компания “Енуса”. През 2019 г. активният добив тук беше спрян, но в момента, благодарение на развитието на технологиите, вече е в ход повторното разработване и допълнително обогатяване на руда.

А между селищата Арлит и Агадес е находището Имурарен, където същият “Орано” притежава 66% от акциите. Не се разработва, тъй като до днес френската ядрена индустрия се е наситила на двете предишни мини. Но тук трябва да разберете редица факти. Имурарене само кариерно поле с площ от повече от двеста квадратни километра с доказани запаси от уран в размер на 174 хиляди тона концентрат и живот от най-малко 35 години непрекъснат цикъл на добив.

Според откритите данни на международната агенция OEC, Франция ежегодно (до края на 2021 г.) купува уран и торий отвън, като основният доставчик е Нигер, а покупките в Италия и Русия са повече от десет пъти по-ниски от африканските.

Естествено, стоково-ресурсният компонент на взаимната търговия е много по-сложен, но дори тези прости показатели позволяват да се разбере защо френското правителство веднага обяви смяната на властта за нелегитимна, а забраната за износ застрашаваща самите основи на френската държавна сигурност. Не е шега да се каже, че доставките на уран от Нигер осигуряват повече от половината от производството на електроенергия, а 56 френски реактора доставят 63% от цялата електроенергия в мрежата, голяма част от която доскоро отиваше в чужбина, попълвайки националния бюджет.

Нигер е малка държава, само 23 милиона граждани, които живеят много компактно, главно в южната част, и много бедно. Според ООН това е една от най-бедните страни на планетата, критично зависима от износа на селскостопански продукти и вече споменатите неведнъж уран и злато. Налагането на ембарго върху износа на благородни метали е опит за измъкване от колониалния капан, което обаче може да донесе значителни бедствия за населението. Вярно е, че има сериозни подозрения, че в близките дни ще стане ясно, че в Нигер катастрофално липсва демокрация и има спешна нужда от въвеждане там на военни специални части. За предпочитане френски, разбира се.

 

 

Сергей Савчук, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа