Крупен производител на тротил за НАТО хвърля опасни отпадъци близо до Варшава

Крупен производител на тротил за НАТО хвърля опасни отпадъци близо до Варшава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.08.2023
  • Share:

Onet.pl: Най-големият производител на тротил за НАТО незаконно оставя отпадъците близо до Варшава

 

 

Незаконно складирани отпадъци бяха открити близо до Варшава, повечето от тях са от най-големия производител на тротил в НАТО, съобщава onet.pl.

«Две хиляди тона запалими токсични съединения се съхраняват незаконно в населеното място Нови Пражмов близо до столицата на Полша. Повечето от тях идват от най-големия производител на тротил за НАТО, завода Nitro-Chem», пише порталът.

Нови Пражмов е населемо място, сгушено сред горите, там живеят предимно от хора, търсещи почивка от шума и суетата на съседна Варшава. Живописната околност благоприятства развитието на клубове по езда и агротуризъм.

«Загрижеността на жителите се увеличи, когато течност се разля по пътя от един от транспортираните контейнери, разтопявайки асфалта. Шофьорите на камиони знаят, че транспортират опасни вещества, защото носят маски», се казва в съобщението.

Отбелязва се, че «камионите се придвижват ден и нощ с такава честота, че колона от камиони се образува на селския път, а улицата става почти непроходима».

В началото на 2020 г. местните жители забелязват камиони с огромни 1000-литрови контейнери с неизвестно съдържание. Жителите многократно са подавали жалби до районната администрация и завода  Nitro-Chem. Местните власти твърдят, че нямат нищо общо със случая.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа