Украйна и Хърватия се споразумяха да използват хърватските пристанища за износ на зърно

Украйна и Хърватия се споразумяха да използват хърватските пристанища за износ на зърно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.08.2023
  • Share:

В момента Украйна разчита на сухопътни маршрути за износ през Европейския съюз, както и на алтернативен маршрут през река Дунав, но по-рано този месец Русия атакува инфраструктура и по дунавския маршрут

 

 

 

Украйна и Хърватия се споразумяха за възможността да използват хърватските пристанища на река Дунав и на Адриатическо море за износ на украинско зърно, заяви външният министър Дмитро Кулеба след разговори с хърватския си колега, съобщават Ройтерс и БНР.

Русия се отказа от сключената с посредничеството на ООН черноморска сделка за зърно по-рано този месец, лишавайки Украйна, световен производител, от жизненоважен канал за безопасен износ на селскостопански продукти по време на войната.

"Сега ще работим за установяване на най-ефективните маршрути до тези пристанища и ще се възползваме максимално от тази възможност", каза Кулеба след среща с Гордан Гърлич-Радман в Киев.

"Всеки принос за отблокирането на износа, всяка отворена врата е реален, ефективен принос към световната продоволствена сигурност", каза още той.

В момента Украйна разчита на сухопътни маршрути за износ през Европейския съюз, както и на алтернативен маршрут през река Дунав, но по-рано този месец Русия атакува инфраструктура и по дунавския маршрут.

Кулеба каза, че основната тема на разговорите му с хърватския му колега са били оръжията.

"Ще кажа само, че има конкретни споразумения, които ще бъдат изпълнени в най-скоро време“, каза той, без да дава подробности.

 

 

Станете почитател на Класа