Мицотакис за Кипър: Не може да се толерира присъствието на окупационна армия в страна-членка на ЕС

Мицотакис за Кипър: Не може да се толерира присъствието на окупационна армия в страна-членка на ЕС
  • Written by:  classa.bg***Гръцкият премиер се срещна с президента на Кипър Никос Христодулидис в Никозия, след което двамата дадоха съвместно изявление за медиите „Атина и Никозия, Никозия и Атина, продължават в абсолютна координация, независимо дали на ниво ЕС
  • Date:  
    01.08.2023
  • Share:

Гръцкият премиер се срещна с президента на Кипър Никос Христодулидис в Никозия, след което двамата дадоха съвместно изявление за медиите

 

 

„Атина и Никозия, Никозия и Атина, продължават в абсолютна координация, независимо дали на ниво ЕС, или ООН и на ниво двустранните ни и многостранни контакти, да настояваме за справедливо и взаимно приемливо решение - двузонална федерация с две общности, винаги в рамките на резолюциите на ООН. Тези резолюции бяха, са и ще останат нашето ръководство. През XXI век тази историческа рана, която все още кърви в независима държава, не може да остане отворена. Не може да се толерира нито наличието на окупационна армия в страна-членка на ЕС, нито остарялата система от гаранции за правата на трети страни да се намесват в делата й. Ето защо каквато и да е мисъл за две държави е извън дневния ред на преговорите“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис днес по време на съвместно изявление с президента на Кипър Никос Христодулидис след срещата им в Никозия, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Време е европейското законодателство да се прилага за целия остров и единственият начин, както казахте, е да започнем отново преговори под егидата на генералния секретар на ООН“, добави той.

„Съгласихме се да си сътрудничим по-тясно за изпълнението на заключенията от последния Европейски съвет, текст, който за първи път изразява готовността на ЕС да поеме активна роля в подкрепа на този преговорен процес на всички етапи и с всички подходящи средства “, каза Мицотакис.

Отбелязвайки, че подобряването както на гръцко-турските, така и на евро-турските отношения е възможност, която трябва да бъде прегърната, той също така подчерта, че думите „постепенно“ и „обратимо“ ще „водят това ново усилие“. „Можем да бъдем оптимисти, но не сме и наивни“, добави той.

Мицотакис каза, че сътрудничеството между средиземноморските страни ще бъде все по-необходимо за ефективно справяне с климатичната криза и благодари на Кипър за помощта, която предложи на Гърция и ангажимента на страната да допринесе за усилията за повторно залесяване на остров Родос.

Приветствайки Мицотакис, кипърският президент Никос Христодулидис обяви, че Кипър ще покрие разходите за залесяването на опожарените площи в Родос. Той също така подчерта, че двете страни имат общи отношения и стремежи.

„Дори ако някои хора, било то в Атина, или в Никозия, по свои собствени причини „виждат“ различия между нас, нашите цели и стремежи са общи, както и начинът и средствата за постигане на целите. Следим с интерес развитието на Турция след изборите и приветстваме публичните позиции на Анкара по отношение на желанието за укрепване на евро-турските отношения“, каза Христодулидис, като подчерта, че ролята на гръцкия премиер в Европейския съвет е много важна.

 

 

Станете почитател на Класа