Гутериш: „Настъпи ерата на глобалното кипене“

Гутериш: „Настъпи ерата на глобалното кипене“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2023
  • Share:

Аджит Ниранджан
„Ерата на глобалното затопляне приключи и настъпи ерата на глобалното кипене", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, след като учени потвърдиха, че юли е на път да бъде най-горещият регистриран месец в света.
„Промените в климата са тук. Това е ужасяващо. И това е само началото. Все още е възможно да се ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5C [над прединдустриалните нива] и да се избегне най-лошото изменение на климата. Но само с драматични, незабавни действия за климата." каза Гутериш.
Коментарите на Гутериш дойдоха, след като учени потвърдиха в четвъртък, че последните три седмици са били най-горещите, откакто са започнали да се водят записи, а юли е на път да бъде най-горещият месец, регистриран някога.
Глобалните температури този месец са разбили рекорди, според Световната метеорологична организация (СМО), подклаждани от изгарянето на изкопаеми горива и предизвиквайки лошо време.
Постоянното покачване на средните глобални температури, предизвикано от замърсяването, което улавя слънчевата светлина и действа като оранжерия около Земята, влоши екстремните климатични условия.
Гутериш призова политиците да предприемат бързи действия „Всичко това е напълно в съответствие с прогнозите и многократните предупреждения. Единствената изненада е скоростта на промяната. Въздухът е невъзможен за дишане, жегата е непоносима, а нивото на печалби от изкопаеми горива и бездействието в областта на климата е неприемливо. Лидерите трябва да водят. Без повече колебание, без повече извинения, без повече чакане другите да се движат първи. Просто няма повече време за това".
„Все още е възможно да се ограничи глобалното покачване на температурата до 1,5C и да се избегне най-лошото изменение на климата, но само с драматични, незабавни действия в областта на климата. Видяхме известен напредък – стабилно внедряване на възобновяеми енергийни източници и някои положителни стъпки от сектори като корабоплаването – но нищо от това не стига достатъчно далеч и не върви достатъчно бързо. Ускоряването на температурите изисква ускорени действия."
Замърсяването с парникови газове е повишило температурите на смъртоносните горещи вълни на три континента този месец, според бърз анализ от мрежата World Weather Attribution. Проучването, което използва установени методи, но все още не е рецензирано, установи, че човечеството е направило горещите вълни в Южна Европа, Северна Америка и Китай съответно с 2,5C, 2C и 1C по-горещи. Учените казаха, че първите две биха били „на практика невъзможни", ако хората не бяха причинили промените в климата.
Учените очакват тази година да бъде по-гореща от обикновено, защото Ел Ниньо, естествен модел на вятър и вода, който загрява планетата, се завръща след три години на по-хладния си двойник Ла Ниня. Този ефект, заедно със замърсяването с парникови газове, накара СМО да прогнозира с вероятност две към три, че една от следващите пет години ще бъде с 1,5C по-гореща, отколкото преди индустриалната революция – нивото, до което световните лидери обещаха да се опитат да ограничат глобалното отопление до края на века. СМО предупреди, че това не означава, че целта ще бъде пропусната, тъй като се отнася за 20-годишна средна стойност, а не за отделни месеци или години.
Президентът на срещата на върха Cop28, Султан Ал Джабер, който е и ръководител на националната петролна компания на страната, каза в интервю за Guardian този месец, че постепенното намаляване на изкопаемите горива е „неизбежно и съществено".
Катрин Абреу, основател на канадската група за кампании Destination Zero, каза „правителствата трябва да разберат, че този преход от изкопаеми горива не е просто неизбежен, той е спешен. Трябва да се планира, а това изисква сътрудничество; това изисква предоставяне на финансиране в мащаб, който в момента не се предоставя."
В пътна карта за нетни нулеви емисии, изготвена от Международната агенция по енергетика, не трябваше да има нови нефтени и газови находища, одобрени за разработване от 2021 г. Вместо това правителствата, включително на САЩ, Обединеното кралство и Австралия, са предоставили лицензи за ново сондиране.

Станете почитател на Класа