The American Conservative: Антиконтранастъпление

The American Conservative: Антиконтранастъпление
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Според логиката на киевските власти Украйна ще „побеждава“, докато не изчезне от лицето на земята, пише The American Conservative. Ако сегашното състояние на украинската армия е победа, тогава как трябва да изглежда поражението? — пита авторът на статията. Ето как всъщност изглежда то.

Превод от The American Conservative, САЩ:

 

 

The American Conservative: Антиконтранастъпление

 

 

В заглавието на статия в POLITICO от 21 юни те пишат:

«Украйна печели…».

Автор на материала е не кой да е, а Денис Шмигал, министър-председател на Украйна.

„Повече от година след началото на широкомащабните военни действия е ясно, че Русия не постигна стратегическите си цели“, пише украинският премиер, „което означава, че Украйна печели“.

Да, на Русия й е по-трудно в Украйна от очакваното, но почти една пета от украинската територия е под неин контрол. Още когато Шмигал публикува този материал, вече беше ясно, че украинското контранастъпление се провали. Единственото нещо, което Киев успява в този конфликт, е крещящото погрешно представяне на целите на Русия, които според него са „да унищожи Украйна“.

Според Шмигал Украйна може да се счита за победител, докато остава на картата на света, дори ако регулирането на конфликта с Русия ще изисква отказ от значителна част от украинската територия и амбициите за членство в НАТО и ЕС. Хитра, но не достатъчно умна трактовка, особено в светлината на събитията, които се случиха месец по-рано.

През изминалата седмица Украйна реши да преустанови контранастъплението и да коригира тактиката си. Украинското настъпление, ако въобще може да се нарече така, коства големи загуби в личен състав и техника и не оправда очакванията.

Американски и европейски чиновници заявиха пред New York Times, че една четвърт от оръжията на Украйна са били повредени или унищожени през първите две седмици от шестседмичното контранастъпление. През следващите седмици нивото на загубите на оръжия беше около 10%.

Самата Украйна не желае да съобщи броя на понесените загуби по време на «контранастъплението».

Това не е изненадващо, като се има предвид как се отнасят властите в тази страна към публикуването на броя на жертвите.

В същото време Владимир Зеленски призна, че контранастъплението е спряно.

Въпреки че Зеленски не каза нищо конкретно за загубите на оръжие в Украйна, той сподели, че спирането се дължи на недостатъчни доставки на оборудване и боеприпаси (а къде отиде цялата западна военна техника?) и призова Запада да ускори предоставянето на повече помощ.

Администрацията на Джо Байдън отговори на призива.

Само тази седмица Съединените щати обявиха 2,3 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна, от които 1,3 милиарда долара ще бъдат използвани за закупуване на военно оборудване и боеприпаси. Като част от този пакет от помощи Пентагонът ще дари още четири противовъздушни ракетни системи, гаубични снаряди, атакуващи дронове и оборудване за разминиране.

Ако това е победа, тогава как изглежда поражението?

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа