„Смъртоносен удар“: Финландците усетиха ефекта от затварянето на границата с Русия

„Смъртоносен удар“: Финландците усетиха ефекта от затварянето на границата с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Ilta-Sanomat: Финландското аутлет селище Zsar опустя след затваряне на границите за руснаци

 

 

„Смъртоносен удар“: Финландците усетиха ефекта от затварянето на границата с Русия

 

 

Финландското аутлет селище Zsar близо до ГКПП Ваалимаа се превърна в «призрак» поради липсата на гости от Русия, пише вестник Ilta-Sanomat.

Както се отбелязва в материала, сега тишината там е нарушена само от крясъците на птици и грохота на преминаващите автомобили — няма никакви посетители. Такава картина можеше да се наблюдава още през декември миналата година: търговският комплекс банкрутира през есента.

В същото време плановете след откриването на Zsar Outlet Village през ноември 2018 г. бяха грандиозни: международните марки трябваше първо да привлекат руските купувачи, а инвестициите се оценяваха на около 40 милиона евро.

Пандемията от коронавирус обаче първо засегна броя на руснаците, а след това започна и специалната операция в Украйна, в резултат на което позицията на компаниите, представени в аутлет селото, се влоши.

Миналата есен финландските власти окончателно затвориха границата за руски туристи, а през октомври собствениците обявиха банкрут.

Както отбеляза управителят на недвижими имоти Мико Томинен, който работи в комплекса от 2019 г., ситуацията е повече от печална не само за акционерите, но и за местната община.

«Много местни жители работеха в търговския комплекс, но сега тук, във Виролахти, изобщо няма работа. Някои се преместиха в други магазини от същата марка, а други загубиха печалбите си», оплака се той.

Според Томинен в търговския комплекс са идвали най-обикновени руснаци.

«Ситуацията е крайно тежка. Липсата на руски клиенти е смъртоносен удар», подчерта той.

Управителят допълни, че сега снимат реклами на автомобили на празен паркинг.

„Ако някой иска да използва района за паркиране на каравани с камили, защо да не се съгласи“, заключи той.

От 30 септември 2022 г. Финландия значително ограничи влизането на руски туристи. Ограниченията важат както за туризма в страната, така и за транзитното преминаване през нея към други държави.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа