CNN: Украйна хвърля резервите в контраофанзивата

CNN: Украйна хвърля резервите в контраофанзивата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

На югоизток украинската контраофанзива е пробила някои елементи от руските отбранителни линии

 

 

 

Украйна е ангажирала повече сили в своята контраофанзива на югоизток след близо два месеца бавен напредък, според двама американски служители - знак, че те са идентифицирали потенциални слабости в руските отбранителни линии, които да използват, пише CNN, цитирана от "Фокус".

Украинската армия все още разполага с допълнителна бойна мощ в резерв, но това е "основната част" от силите, ангажирани в контранастъплението, казва един от събеседниците на американския телевизионен канал.

Новоизползваните части досега са държани в резерв, докато други украински сили напредваха бавно, мъчително срещу дълбоките руски отбранителни линии и минни полета, докато бяха под заплаха от въздушни атаки и артилерийски огън.

На югоизток украинската контраофанзива е пробила някои елементи от руските отбранителни линии, казва източникът на CNN и резервните части са влезли, за да се възползват от възможността.

The New York Times първи съобщиха за изпращането на допълнителни украински сили в контранастъплението.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников призна през почивните дни, че дългоочакваната контраофанзива е изостанала от графика, но той настоя, че "не е притеснен, защото всичко върви по план“.

По думите му, Украйна трябва да използва "войници, сапьори и разминиране“, за да си пробие път през руските минни полета, но че те подготвят бойното поле за "истинско настъпателно движение“.

Дори с ангажирането на допълнителни сили в контранастъплението напредъкът на Украйна може да не е незабавен, тъй като Русия има множество слоеве отбранителни линии, които изгражда и укрепва в продължение на месеци.

Председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ генерал Марк Мили заяви миналата седмица, че Русия има "много сложна отбрана в дълбочина“ през фронтовата линия в Украйна, сравнявайки я с окопите през Първата световна война.

"Те имат много обширна зона за сигурност в дълбочина“, констатира Мили на брифинг след виртуална среща на контактната група за отбрана на Украйна, "и след това те имат поне два, може би дори три основни отбранителни пояса“.

"Това, което украинците имат обаче, е значително количество бойна мощ, която все още не е ангажирана“, отбеляза Мили тогава.

В сряда заместник-министърът на отбраната Хана Маляр заяви, че настъпателните операции по южния фронт "постепенно напредват“, като подобен, постепенен напредък се осъществява и на изток в района на Старомайорское.

Близо до село Роботино украинската 47-ма бригада се опитва да пробие силно минираните руски отбранителни линии, използвайки американска бронирана техника, за да атакува позициите.

Член на инсталираната от Русия военно-цивилна администрация в Запорожие, Владимир Рогов, написа в Telegram в сряда, че украинските сили, подкрепени от бронирани превозни средства и танкове, са успели да се "вклинят в три участъка от нашата първа отбранителна линия“ близо до Работино.

Рогов заяви, че руските сили използват пълния си арсенал, включително авиационни удари, за да отблъснат украинските части, извършващи атаката, за които той твърди, че са оборудвани и обучени от Запада.

"Бойците от тези бригади са обучени в чужбина, а самите бригади са оборудвани със западна военна техника, включително танкове Leopard и БМП Bradley, пише той.

Установеният от Русия губернатор на Запорожка област Евгений Балицки също съобщи, че е в ход украинска атака.

Украински официални лица не са коментирали или потвърдили публично тази офанзива.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа