Никому неизвестни компании без опит управляват половината от износа на руски петрол

Никому неизвестни компании без опит управляват половината от износа на руски петрол
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Според данни на пазара в последните две седмици руският сорт "Уралс" се търгува над тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7 и ЕС през декември 2022 г.

 

 

Мярката беше много внимателно премислена, за да не бъде разтърсен допълнително пазара и да бъде задълбочена енергийната криза. Целта е да запазим Русия на пазара, но приходите ѝ да бъдат ограничени, обясниха тогава западните лидери.

В крайна сметка официалните данни на  руското Министерство на финансите показват, че от началото на годината приходите от търговия с газ и петрол са с 47% надолу. Анализи на Bruegel обаче сочат, че причината за това е не толкова ограниченията върху цената, а ембаргото, което наложи западния свят на вноса на руски петрол.

Все пак ограниченията като цяло дават редица лостове за влияние в ръцете на основните купувачи - Индия и Китай, а Русия пради допълнителни разходи, за да осигури доставките, включително и заради многократно удължените дестинации на танкерите и за застраховки на товарите. Според Ройтерс през миналия месец централната банка на Русия е отпуснала 9 млрд. долара под формата на гаранции на товарите, а това са пари, коитоса блокирани и Кремъл не може да инвестира във войната, която води в Украйна.

Според оценки скоро Русия ще достигне максимума от азиатския пазар и ще трябва да търси други начини за увеличаване на доходите от петрол и природен газ.

Станете почитател на Класа