"Те не притежават човечност". Как моралната полиция се завърна в Иран

"Те не притежават човечност". Как моралната полиция се завърна в Иран
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Техни действия доведоха до смъртта на младо момиче. Нейната смърт доведе до кървави протести. Режимът в Иран беше принуден да ги оттегли от улиците. Сега те отново са тук. Моралната полиция се завръща. Как реагират гражданите на Иран?

 

 

Страх. Това е резултатът за хиляди жени в големите ирански градове, които отказват да носят хиджаб, след завръщането на моралната полиция в страната. Сега обаче съпротивата от страна както на жени, така и на мъже е значително по-голяма.

Депутати в Иран вече допускат, че методите на моралната полиция са прекалено твърди и поставят под съмнение тяхната ефективност.

Всичко това идва след като през септември 2022 г. в Иран започнаха масови протести. До тях се стигна заради смъртта на Махса Амини. Тя беше задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и почина при неизяснени обстоятелства в ареста. По време на протестите стотици бяха убити, а още много бяха ранени или хвърлени в затвор. Протестиращите и загиналите бяха предимно млади хора, сред които и деца.

Заради масовото недоволство, което прерастна и в недоволство срещу режима в Техеран, през декември властите обявиха, че разпускат моралната полиция. Въпреки това по непотвърдени данни в някои градове патрулите никога не са спирали да работят.

На 16 юли, когато властите обявиха, че патрулите на моралната полиция се завръщат по улиците, жителите на северния град Рещ излязоха на масов протест. Тяхното недоволство е породено от опита за арест на три жени, които са обвинени, че са нарушили задължението за носене на хиджаб.

Напрежението ескалира до сблъсъци между протестиращи и полицаи, които използват сълзотворен газ, за да разпръснат гражданите. По време на протеста се чуват и призиви срещу религиозното управление на Иран.

„Не знам какво искат да постигнат с този метод, но според мен, ако искат да продължат така, ще има нови тежки сблъсъци. Ако аз лично видя как се опитват да натикат момиче в някой бус, ще се противопоставя, ще викам, за да не им позволя да го сторят. Мисля, че вече повечето хора са като мен. Никой не иска да се повтори историята с Махса“, пише в УатсАп жител на Техеран, който пожела да остане анонимен.

Службите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода успяха да разговарят и с други граждани в страната. Ето какво казаха те.

 

По-прикрити, но отново на пост

 

Пред журналистите на Радио Свободна Европа присъствието на моралната полиция, официално известна като „патрули за насочване“, не са толкова видни, колкото преди протестите. В такъв патрул обикновено има мъже полицаи и жени, които носят черни чадъри.

„Преди, когато излизахме навън, те имаха паркирани автомобили, или такива, които патрулираха по улиците. Засега още не смеят да излязат толкова масово, колкото преди, но са тук и основно седят по големите площади“, каза Лейла Миргафари. Тя е активистка за женски права в страната.

Описва решението за връщане на моралната полиция след месеци на протести, които значително се успокоиха, като „разсейване“, което цели да всее „страх и терор“.

„Това създава ментални и емоционални проблеми сред нас. Стресиращо е. Когато излизаме от домовете си, във всеки момент можем да попаднем на моралната полиция, която арестува хора“, каза още Миргафари.

Въпреки притесненията си тя твърди, че подновяването на патрулите засега е неефективно и дава нов живот на протестите срещу властта, която се опитва да наложи стриктния правилник на обличане.

Според други граждани на Техеран жените често слагат хиджаба си, ако забележат моралната полиция, но веднага след това го свалят. В случаите, в които патрулите започнат да тормозят и заплашват някоя жена, граждани – и жени, и мъже, им се опълчват.

 

Увеличаване на наказанията

 

Хиджабът е задължителен за всяко момиче и жена след навършване на 9 години. Подобен закон действа от 1981 г., две години след революцията от 1979 г. Това изискване често беше пренебрегвано, особено в по-големите градове.

Въпреки че властите обявиха, поне за кратко, премахването на моралната полиция, през май духовните лидери представиха предложения за значително по-сурови наказания при нарушение на Закона за Целомърдието и Хиджаба. Възможна е присъда до три години за жените, които отказват да носят хиджаб или нарушават изискванията за това.

Тези предложения все още не са приети от парламента. Те имаха обратен ефект, защото дадоха начало на разгорещени дебати. Според част от депутатите промените не са достатъчно строги, а според други остава под съмнение ефективността в задължаването на жените да носят хиджаб.

След като патрулите бяха подновени, депутатът Вали Емаили, който е председател на социалната комисия в парламента, каза че сериозно засилване на наказанията по-скоро няма да бъде част от поправките в закона. Той добави, че тепърва трябва да „се види състоянието на обществото и да се анализира колко ефикасни са били подобни действия в последните 43 години“.

 

Множеството проблеми за иранците

Сред предложенията за по-големи наказания са конфискация на автомобили, в които шофьорите или пасажерите не спазват задължителното носене на хиджаб.

Когато шофирам, трябва да нося хиджаб. Но когато сляза и се отдалеча от колата, го свалям“, казва пред Радио Фарда жена от Техеран. Тя добави, че лично не е виждала представители на моралната полиция в Техеран след обявяването на тяхното завръщане. Но е чула от свидетели, че коли на моралната полиция са активни в град Шахриар, който се намира в провинция Техеран. От разкази е разбрала, че там не могат да бъдат видени жени без хиджаб, които минават в близост до патрулите.

Според нея това се дължи отчасти на нежеланието на моралната полиция да предизвиква допълнителни конфликти с хората - още преди протестите патрулите не са били взискателни към правилото за носене на хиджаб.

Според Лейла Миргафари това поведение е много далеч от нормата.

„Те са истински агресивни. Репресират истински. Те не притежават човечност. Те са обучени на варварство и да причиняват стрес - дотам, че някой като Махса Амини да бъде убита“, казва тя.

Сред хората, с които разговаря Радио Фарда, има и такива, които не вярват моралната полиция да бъде напълно възстановена, особено в момент на сериозно недоволство от икономическата ситуация в страната. Според тях властите се опитват да изнервят всички, независимо дали носят хиджаб или не.

Станете почитател на Класа