"Нашият юг!" Украинските сили си върнаха контрола над ключово селище в Донецк

"Нашият юг!" Украинските сили си върнаха контрола над ключово селище в Донецк
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2023
  • Share:

Украински войници са върнали контрола на Киев над село, което се смята за ключово в руската отбранителна линия в района на Донецк. Украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък вечерта, публикувайки във Фейсбук видео от мястото с коментар: “Нашият юг! Нашите момчета! Слава на Украйна!”

 

“35-а бригада и териториалната отбрана “Арий” изпълниха задачата си и освободиха село Старомайорск”, каза войник във видео, публикувано от Зеленски в социалните мрежи.

Селото се намира на юг от група малки селища, които Украйна си върна по време на контранастъплението, започнало в началото на юни.

Говорителят на Генералния щаб Андрий Ковальов потвърди, че украинските войски са постигнали успех в Старомайорския район на Донецка област на южния фронт, а зам.-министърът на отбраната Ганна Маляр потвърди, че Старомайорск е освободен.

Късно вечерта на 27 юли Генералният щаб съобщи, че украинските сили продължават да водят настъпателна операция в района на Мелитопол и Бердянск и са се укрепили на постигнатите позиции.

Междувременно руският президент Владимир Путин призна по-рано в четвъртък в Санкт Петербург, че боевете в района на Запорожка област в Югоизточна Украйна са се “активизирали значително”, твърдейки, че напорът на Украйна е бил неуспешен.

Би Би Си цитира руския военен блогър WarGonzo, според когото новината за освобождаването на Старомайорск е обезпокоителна, тъй като селото е ключов руски преден пост на фронтовата линия в югоизточния регион на Запорожие.

Контраофанзивата на Украйна започна на редица фронтове миналия месец, но досега е отбелязала много малко безспорни победи. Генералите в Киев предупредиха, че бързите резултати са почти невъзможни поради укрепените отбранителни линии на Русия и редиците от минни полета.

Станете почитател на Класа