Япония попада под удар заради САЩ

Япония попада под удар заради САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.07.2023
  • Share:

Съединените щати, заинтересовани от вяла война в Украйна, привличат Сеул и Токио в доставката оръжия и боеприпаси за Киев, а също така насърчават конфронтацията с Китай във връзка с Тайван

 

 

Япония попада под удар заради САЩ

 

Това предизвиква раздразение в Москва и Пекин и заплашва с конфронтация на Корейския полуостров. Под удара попада и Япония, от чиито бази Америка ще воюва с Китай за Тайван и която има териториални претенции към Русия. Европа се милитаризира. Облаци се събират над Източна Азия. А САЩ потриват ръце, засилват контрола над западните държави чрез НАТО, придърпат в алианса Южна Корея и Япония, които доскоро се стремяха да не ядосват мощните си съседи.

Това е смисълът на настоящата политика на САЩ. Тя има за цел да създаде, където е възможно, нестабилност, за да увеличи ролята и значението си в света.

Американците дават „подслон“ и на най-ценните индустрии и технологии, западните промишлени предприятия стремглаво се втурнаха към САЩ, в Тайван, Германия и други страни американската политика на дестабилизация постигна най-голем успех.

Ето само последните примери как се прави, кого целят американците и до какво може да доведе всичко това.

Тези дни Украйна бе посетена от президента на Южна Кореия Юн Сок Йол. Той се договори с украинския президент Зеленски за «по-скорошно» оказване на «хуманитерна помощ, необходима за украинците» (не бива да имаме илюзи за какво става дума).

По силата на това, че финансовата помощ на западните страни за Киев отслабва, САЩ вмъкват в този процес други свои богати васали. През 2022 г. Южна Корея предостави на Киев за воденето на война под формата на «хуманитарна помощ» 100 милиона долара, а през тази година — 150 млн.

Едновременно с това Сеул достави на Киев минотърсачи, бронирани жилетки, военни камиони, лицемерно наричайки всичко това «военни предмети от нелегален характер».

Не се изключва и доставката на летални въоръжения в случай на «грубо нарушаване законите на войната». Разбира се, от Русия, защото многобройните военни престъпления от страна на Украйна са невидими за спонсорите й.

Сеул е скрива, според агенция Yonhap, “сътрудничество в отбранителните проекти между Украйна и Република Корея в средна и дългосрочна перспектива».

Това заяви първият замглава на управлението на националната сигурност към президентската админитсрация Ким Тхе Хьо. Едновременно с това МО на Южна Корея твърди, че страната уж «не доставя летално оръжие» на Украйна, а в позицията на правителството по въпроса «няма промени».

Преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс Сеул изпрати на Киев цял самолет с минотърсачи, който бяха изискани от Украйна за провеждането на настъпателните й операции.

Това е лъжа!

Южна Корея е до ушите в украинската война.

През декември миналата година, по данни на полското радио, Варшава получи първата партида южнокорейска военна техника — танковете К2 и самоходни артилерийски установки (САУ) К9. Става дума за десетки бойни машини от много високо качество.

Те уж били предназначени за полската армия, но няма никакви гаранции, че няма да бъдат предадени на Украйна, а може и да влязат на нейна територия заедно с поляците.

При всички положения К2 и К9 ще се озоват в Украйна.

Точно това позволи на поляците да изпратят на Киев съветските си танкове.

В рамките на най-крупната за историята експортна военна сделка Южна Корея са съгласи да продаде на Варшава около 1000 танка К2.

В момента се обсъжда покупката от Полша от Южна Корея на 1 400 бойни машини на пехотата “Борсук”. Пред март 2023 г. властите на Южна Корея одобриха експорта в Украйна на полските гаубици Krab с южнокорейско шаси и резервни части, съобщи агенция Reuters.  През май Варшава предостави на Украйна 18 самоходни гаубици с калибър 155 мм.

Налице е споразумение за доставката на още «десетки» САУ.

Изданието The Wall Street Journal публикова материал за секретна сделка между Вашингтон и Сеул за закупуването от Южна Корея на 100 хиляди артилерийски снаряди за по-нататъшно изпращаен в Украйна. Сеул не просто продава на Варшава, един от главните спонсори и участници в украинската война, най-нова настъпателна техника, но и предоставя правото да постъпва с нея в бъдеще по свое усмотрение.

Южна Корея има от 4 до 80 руски Т-80У, няколко Т-90УК. Болшинството от тези танкове са на съхранение. Южнокорейската армия има също десетки руски БМП-3. Всичко това във всеки един момент може да се озове в Украйна.

Разбира се, че Южна Корея действа под натиска на САЩ.

Москва вижда това и заявява, че южнокорейската страна е добре осведомена за неизбежните негативни послествия от евентуалното решение на Сеул да се присъедини към групата на «военните спонсори» на киевския режим в доставката на летални въоръжения.

А Пекин е раздразнен от сближаването на Южна Корея с «агресивното НАТО», чието действие, както показа срещата на Алианса във Вилнюс, американците се опитват да разпространят в Източна Азия.

Възмущението на КНДР е предизвикано от демостративното влизане в южнокорейските пристанища на американски стратегически атомни подводници и южнокорейско-американски маневри.

Ако по-рано Пекин и Москва всячески сдържаха Пхенян, то сега ситуацията може да се промени.

КНДР иска тя да се промени, намеквайки дори за възможността и желанието на помогне на Русия в Украйна, защото и двете страни имат едни и същи врагове.

Ким Чен Ун разбира, че войната е хибридна, а един от фронтовете е икономиката. Той разбира, че за да победи, трябва да участва в нея.

Япония: против Китай и Русия

Американците придърпват към НАТО и мега-врага на Китай — Япония, имаща напрежение със Северна Корея и развалила отношенията си с Русия.

В средата на юли беше приет обновен план за сътрудничество на Токио с алианса за 2023-2026 г. Страите имат намерение да активизират сътрудничеството по 16 направления, включително в сферата на кибер- и космическата сигурност, както и същата в морето. Активизират се и съвместните тренировки и учения.

Японския премиер Фумио Кисида взе участие в натовската среща във Вилнюс. Американците модернизират и разширяват базите си в Окинава и други части на Япония за участие в предстоящата война с Китай за Тайван, който американците нямат никво намерение да отстъпват — само под формата на пепелище в комплект със задушаващи антикайски санкции.

Япония, имаща, независимо от нейния отдаваншен пацифизъм, мощна армия и флот, развита военна промишленост, бива въвличана от американците в оказването на военна помощ на Украйна. Японците ще платят закупуването на въоръжения и боеприпаси за Киев от други страни.

Кисида обеща във Вилнюс да снабди Киев със системи за откриване на дронове. За целта ще бъдат хвърлени 30 млн долара.

Горното е нищо в сравнение с вече отделените до момента на Украйна «хуманитарна», хранителна, финансова и прочие помощ за общо 7.8 млрд долара.

МВнР на Русия посочи, че доставките на военна техника от Токио за Киев води до ескалация на бойните действия, още по-дълбоко влошава отношенията между Япония и Русия, а това няма да остане без последствия.

А това не са просто думи.

Ето една от последните новини по темата:
«Бойните краби на Тихоокеанския флот излязоха от Владивосток за участие в съвместните руско-китайски военно-морски учения “Север. Взаимодействие-2023”.

Те се провеждат в акваторията на Японско море. Руснаците и китайците отработват «гарантиране на сигурността на стратегическите морски маршрути». Учения имат за цел да укрепят възможностите на Русия и Китай за съвместна охрана на регионалния мир и стабилност, а също да реагират на различни заплахи и предизвикателства в сферата на сигурността.

От 2014 года въоръжените сили на двете страни са провели 36 съвместни учения. През 2022 г. от шест воени учения пет се проведоха след 24 февруари. Япония би трябвало вече да е пренапрегата. Русия няма голям контингент войски в региона. Затова Москва едва ли дълго ще се колебае, ако се наложи да поправи тази ситуация по друг начин.

Японците знаят какъв! Върху тяхната любов и уважение към американците не повлияха до ядрените бомби, хвърлени от САЩ над Хирошима и Нагасаки.

Но ако се наложи, те биха се предали в плен на руснаците, а не на китайците, пред които имат огромна историческа вина.

Който сее вятър, жъне бури.

Американците рискуват чрез интригите си по запазванате на световното господство, да получат брутален отговор от Русия, Китай, КНДР и други засегнати държави.

Това е игра с огъня. Време е Вашингтон, докато не е късно, да спрат и да се примирят с ролята на регионална голяма държава.

Ако това се случи, заплахата от голама война моментално ще изчезне, а и локалните войни ще станат значително по-малко. Русия с Китай и техните съюзници няма да отстъпят, а болшинстовто страни с радост ще приемат многополюсния свят, в който Западът, начело със САЩ, няма да може да ги принуждава за нищо и да сдържа тяхното развитие.

 

 

 

Сергей Латышев,Царьград

Станете почитател на Класа