WSJ: Победата на Украйна тази година е отменена заради алигаторите

WSJ: Победата на Украйна тази година е отменена заради алигаторите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.07.2023
  • Share:

Съединените щати признават, че Украйна не може да устои на въздушната мощ на руската авиация, а ударните хеликоптери Ка-52 «Алигатор» се превърнаха в особено опасен враг за Киев. Колумнистът Даниел Майкълс пише за това в статия за The Wall Street Journal.

 


WSJ: Победата на Украйна тази година е отменена заради алигаторите

 

 

Даниел Майкълс пише, че в САЩ в началото на годината са разбрали колко трудно и почти невъзможно би било Украйна да се противопостави на въздушната заплаха от Русия. Наблюдателят отбелязва, че докато Киев мечтае за доставка на американски изтребители F-16 през следващата година, руската авиация вече разсейва тези надежди.

Дълбоки смъртоносни минни полета, мощни укрепления и руски самолети се комбинираха, за да блокират настъплението на украинските войски. Сега тази кампания е в опасност да стигне до задънена улица, изпълнена със загуба на живот и оборудване без значителна промяна в динамиката ”, подчертава Майкълс .

Наблюдателят насочва вниманието на обществеността към факта, че ударните хеликоптери Ka-52 Алигатор представляват особена заплаха. Според него превозните средства стрелят с ракети с обсег на изстрелване 5000 метра — два пъти повече от всички преносими зенитно-ракетни системи на въоръжение в Украйна.

Освен това авторът на статията цитира думите на пенсионирания подполковник от армията на САЩ Джон Нагъл. Бившият военен заяви, че „нито една западна армия не би тръгнала да пробие отбраната без въздушна подкрепа“.

Америка дори не би се опитала да пробие отбраната без въздушно превъзходство, но те [украинците] нямат въздушно превъзходство <…> Невъзможно е да се надцени колко важно е въздушното превъзходство за провеждане на сухопътни операции с умерени загуби“, -смята Нагл.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа