Орбан: Западните компании не желаят да се изтеглят от Русия въпреки санкциите

Орбан: Западните компании не желаят да се изтеглят от Русия въпреки санкциите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.07.2023
  • Share:

Западните компании не желаят да напуснат Русия въпреки санкциите, тъй като разбират, че руската икономика все още ще остане част от глобалната, каза унгарският премиер Виктор Орбан в събота в речта си в Свободния университет и летния студентски лагер в румънския град Бейле Туснад (окръг Харгита) в Трансилвания.
Премиерът каза, че по негова информация 88% от фармацевтичните, 79% от минните, 70% от енергийните и 77% от други европейски индустриални компании, които са работили в Русия в началото на 2022 г., все още остават в страната.
„От 1400 големи западни компании само 8,5% са напуснали Русия", каза Орбан, чиято реч беше излъчена от унгарския телевизионен канал М1. Според премиера през 2022 г. чуждестранните компании са платили 3,5 милиарда долара в руския бюджет.
Премиерът каза „Има опит Русия да се откъсне от европейската икономика чрез санкции, за да се окаже политически натиск върху Москва. Това няма да има желания ефект, тъй като икономиката на Русия е преплетена с останалата част от света, включително в енергийния сектор. Някой друг купува руските суровини, докато ние страдаме от военна инфлация и губим конкурентоспособност", каза той.
Орбан посочи, че преди да бъдат наложени санкции на Русия, страните от Европейския съюз са плащали годишно около 300 милиарда евро за нефт и газ, докато през миналата година са платили 653 милиарда евро. Европа няма да може да се конкурира с останалия свят, докато енергийните доставки са два пъти по-скъпи, отколкото бяха, смята Орбан.

Станете почитател на Класа