Г-20 не успяха да се споразумеят за намаляване на изкопаемите горива

Г-20 не успяха да се споразумеят за намаляване на изкопаемите горива
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.07.2023
  • Share:

Блокът от богати икономики Г-20, на среща в Индия, не успя да постигне консенсус относно постепенното намаляване на изкопаемите горива вчера след възражения от страна на някои нации-производители.
Учените и активистите са раздразнени от забавянето на действията на международните органи за ограничаване на глобалното затопляне, дори когато екстремното време в северното полукълбо подчерта климатичната криза, пред която е изправен светът.
Страните-членки на Г-20 заедно представляват повече от три четвърти от глобалните емисии и брутния вътрешен продукт, така че кумулативните усилия на групата за декарбонизация са от решаващо значение в глобалната борба срещу срива на климата.
Въпреки това, разногласия, включително по планираното утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., доведоха до издаване на изявление за резултатите и резюме на председателството вместо съвместно комюнике в края на четиридневната им среща в Панаджи, столица на индийския крайбрежен щат Гоа. Съвместно комюнике се издава, когато има пълно съгласие между страните членки по всички въпроси.
„Постигнахме пълно съгласие по 22 от 29 параграфа, а седем параграфа представляват резюмето на председателството", каза индийският министър на енергетиката Р. К. Сингх.
Раздели, призоваващи развитите страни да изпълнят целта за съвместно мобилизиране на 100 милиарда долара годишно за действия в областта на климата в развиващите се икономики от 2020-25 г., както и описание на войната в Украйна, също убягнаха от консенсуса.
Използването на изкопаеми горива се превърна в гръмоотвод с целодневните дискусии, но официални лица не успяха да постигнат консенсус относно ограничаването на „неотслабващото им използване" и спориха за езика, който описва пътя за намаляване на емисиите, казаха два запознати източника.
Проектът късно в петък, разгледан от Ройтерс, гласеше: „Подчертано бе значението на полагането на усилия за постепенно намаляване на неизчерпаните изкопаеми горива в съответствие с различните национални обстоятелства".
Въпреки това, изявлението на председателя, публикувано в събота вечерта, включва опасения от някои държави-членки, които липсват в петъчния проект, като се казва, че „други имат различни възгледи по въпроса, че технологиите за намаляване и премахване ще отговорят на тези опасения".
Сингх, на брифинг за пресата след конференцията, каза, че някои страни искат да използват улавяне на въглерод вместо постепенно намаляване на изкопаемите горива. Той не посочи държавите.
Известно е, че Саудитска Арабия, Русия, Китай, Южна Африка и Индонезия се противопоставят на целта за утрояване на капацитета за възобновяема енергия през това десетилетие.

Станете почитател на Класа