Макрон на „историческо тихоокеанско турне“

Макрон на „историческо тихоокеанско турне“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.07.2023
  • Share:

Френският президент Еманюел Макрон пътува до югозападната част на Тихия океан тази седмица в „историческо" посещение, предназначено да подсили неговата индо-тихоокеанска стратегия и да потвърди отново ролята на Франция в региона.
Петдневното посещение започва на днес във френския архипелаг Нова Каледония, последвано от спирки във Вануату и Папуа Нова Гвинея. От френският президентски дворец съобщиха, че това е първият път, когато френски президент ще пътува до независими страни в тихоокеанския регион, а не само до френски отвъдморски територии.
В Тихия океан Франция поема суверенитета над три територии: Нова Каледония, Френска Полинезия и Уолис и Футуна. В Индийския океан Франция има суверенитет над остров Реюнион.
Дениз Фишър, гостуващ сътрудник в Центъра за европейски изследвания към Австралийския национален университет (ANU), каза „Посещението на Макрон е изключително важно и ще се фокусира върху бъдещето на Нова Каледония след три неуспешни референдума за независимост, както и върху индо-тихоокеанската стратегия на Франция".
Посещението на Макрон на архипелага идва пет години след последното му пътуване там и 19 месеца след като гражданите на Нова Каледония отхвърлиха независимостта на трети и последен референдум съгласно така наречените споразумения от Нумеа за бъдещето на островната група. Подкрепата за независимост обаче остава висока сред местното население на канаките и има текущи кампании за самоопределение. Макрон ще изнесе реч в столицата Нумеа, където се очаква да подчертае значението на Нова Каледония за Франция и ще проведе дискусии с политически партии за нейното бъдеще.
Матиас Шоша, професор по публично право в университета на Нова Каледония, каза „Посещението на Маркон има за цел да препотвърди суверенитета на Франция".
На 27 юли се очаква Макрон да пътува до Вануату. Това ще бъде първото посещение в страната на френски президент от 60-те години на миналия век, когато тя беше британско-френски кондоминиум. Вануату постигна независимост през 1980 г.
След това Макрон трябва да посети Папуа Нова Гвинея на 28 юли, за първи път френски президент посещава страната. От президентския дворец заявиха, че „целта е колкото повторно да ангажира Франция в Тихия океан, толкова и да предложи алтернатива на нарастващото влияние на Китай в региона". Миналата година Макрон възобнови индо-тихоокеанския подход на Франция след ожесточен спор за отменения договор за подводници с Австралия, превръщайки Франция в балансираща сила в регион, доминиран от боричканията между Китай и Съединените щати.

Станете почитател на Класа