Алчност, лъжи и тон обществени пари зад огромното увеличение на заплатата на крал Чарлз

Алчност, лъжи и тон обществени пари зад огромното увеличение на заплатата на крал Чарлз
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.07.2023
  • Share:

Греъм Смит
През последните месеци нарастват призивите за прекратяване на кралската тайна, като историци, активисти и журналисти настояват за по-голям достъп до официалните архиви на държавния глава на Обединеното кралство. Тази секретност е сравнена неблагоприятно с MI5, като кралските особи имат абсолютно изключение от Закона за свобода на информацията, докато скриват хиляди официални записи в архивите си в Уиндзор.
Има причина монархията да е по-тайна от нашите служби за сигурност: тя има какво да крие. Не е неразумно да се заключи, че институцията е корумпирана, ако корупцията е злоупотреба с обществена длъжност за лична изгода. Независимо дали се използват десетки милиони паунда всяка година за покриване на разходи като пътуване или дворцови домове, или лобиране пред правителството в преследване на техните лични интереси или политически програми, кралските особи експлоатират своя статус и позиция седмица след седмица.
Към списъка с обвинения можем да добавим и спираща дъха нечестност. В тайно споразумение с двореца правителството обяви в четвъртък, че ще има промяна в изчислението за определяне на размера на суверенната субсидия, официалното финансиране за кралското домакинство. В малко извъртане, което би накарало Малкълм Тъкър да се засрами, то издаде изявление, което създаде силно впечатление, че самата субсидия ще бъде намалена, докато истината е, че вероятно ще се увеличи с 45%, или с близо £40 милиона, през 2025 г.
В него се казва, че суверенната безвъзмездна помощ ще „бъде 12% от нетните печалби на имението на короната през следващата година, спад от 25% и в резултат на това бюджетът на кралското домакинство ще бъде с 24 милиона паунда по-нисък през следващата година и със 130 милиона паунда през 2025 г. и 2026 г., отколкото ако ставката остане 25%". По-нататък в изявлението правителството обясни, че „общата държавна безвъзмездна помощ за 2024/25 ще остане непроменена на £86,3 милиона". Така че - изобщо няма рязане. Никъде в изявлението на правителството не се обяснява, че всъщност, определена на еквивалентните 12% от печалбите на короната, безвъзмездната помощ ще скочи от £86 милиона през следващата година до £126 милиона през 2026 г.
Тази открита нечестност от страна на двореца и правителството не е нищо ново. Те продължават да намекват, че суверенната безвъзмездна помощ е някакъв вид размяна на приходите от имението на короната, създавайки впечатлението, че печалбите от имението са на краля, за да ги даде на нацията. Дворецът излезе с изявление в навечерието на коронацията, в което се казва „Крал Чарлз иска да гарантира, че печалбите от имението на короната се използват за общественото благо", което отново създава впечатлението, че тези печалби са щедро дадени на страна, която трябва да бъде благодарна за неговата щедрост, без да се притеснява от злоупотребата му с публични средства. И тази нечестност на двореца мъти водите, когато става дума за дискусии за монархията и по-специално за нейното финансиране.
Имението на короната не е лична собственост на Чарлз Маунтбатън -Уиндзор. Имотът на короната е собственост на монархията „по право на короната", но този жаргон просто означава, че принадлежи на короната, държавна институция, а не на Чарлз, частно лице. Често се коментира, че в началото на управлението им новият монарх се отказва от приходите от короната в замяна на правителствено финансиране, както направи Чарлз на съвета по присъединяването малко след смъртта на майка си миналия септември. Все пак това си е чист театър. Той няма повече претенции да притежава имението на короната, отколкото Риши Сунак да притежава апартамента над Даунинг Стрийт 10.
Същото важи и за херцогствата Ланкастър и Корнуол. Дворецът твърди, че това са „частни имоти", когато всъщност са имоти на короната, които произхождат от същите земи на короната като имението на короната. Този въпрос относно статута на земите на короната е добре документиран през последните 200 години, не на последно място в парламентарни дебати, датиращи от времето на Едуард VII и Виктория.
Истината е, че монархията заблуждава обществеността относно своите приходи, финансиране и богатство. Имението на короната не принадлежи на кралското семейство и не осигурява финансирането на монархията. Едва от 2011 г. размерът на субсидията е обвързан с печалбите на имението. И все пак, можете също толкова лесно да обвържете субсидията с печалбите на McDonald's или easyJet. Финансирането все още ще идва от правителството – правителство, което настоява, че не може да осигури увеличения на разходите за живот на заплатите за медицински сестри или решаваща подкрепа за семейства с повече от две деца. Суверенната субсидия не покрива пълните разходи на монархията, като оценките на републиката поставят общата сметка на повече от £345 милиона.
И все пак тази цифра ще продължи да расте, докато продължават тайната и нечестността. И това трябва да бъде източник на дълбок срам за всички замесени, не на последно място за крал Чарлз.

Станете почитател на Класа