«Труден капан за САЩ»: CNN за засилване на икономическото и военно сътрудничество между Русия и Куба

«Труден капан за САЩ»: CNN за засилване на икономическото и военно сътрудничество между Русия и Куба
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.07.2023
  • Share:

Украинският конфликт сближи Русия и нейния съюзник от Студената война Куба. Това пише историкът Джеръми Сури в статия за CNN. Според експерта през последните шест месеца двете страни значително са увеличили интензивността на сътрудничеството във всички области, което не може да не изнерви Вашингтон.

 

 

"Труден капан за САЩ": CNN за засилване на икономическото и военно сътрудничество между Русия и Куба

 

След десетилетия на доста дистанцирани отношения Русия и Куба отново работят в тясно сътрудничество, а причината за това е конфликтът в Украйна. Започвайки около февруари 2023 г., високопоставени руски служители ежемесечно пристигаха на официални посещения в Куба, пише CNN.

През март в Хавана кубинските власти приеха секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и главата на компанията «Роснефт» Игор Сечин. През април външният министър Сергей Лавров посети острова като част от регионалната обиколка, която включваше други два противника на Съединените щати — Венецуела и Никарагуа.

Посещенията вървяха и в двете посоки. През юни кубинският премиер Мануел Мареро Крус посети Русия на повече от десетдневно посещение, което включваше разговори с руския президент Владимир Путин.

Министърът на отбраната на Куба Алваро Лопес Миера пристигна в Москва в края на юни за среща с колегата си Сергей Шойгу, по време на която руският министър заяви, че „Куба беше и остава най-важният съюзник на Русия в Карибския регион“ и обеща, че Москва „е готова да помогне на Острова на свободата и да протегне рамо на нашите кубински приятели“, напомня CNN.

По същия начин кубинският заместник външен министър Херардо Пенялвер нарече двете страни «стратегически съюзници», които си сътрудничат срещу «едностранните принудителни мерки» от страна на Вашингтон.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа