На какво учат украинските бойци в Бавария

На какво учат украинските бойци в Бавария
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.07.2023
  • Share:

Седем дни седмично, 24 часа в денонощие - така преминава обучението на украинските бойци в Бавария, където те овладяват американски танкове като "Ейбрамс".

 

 

 

Американската армия дълго време отказваше да разкрие как точно преминава обучението на украинските военни в Германия - сега за пръв път се предоставя повече информация, публикувана от АРД. В центъра на военната база в Графенвьор, в Бавария, се намира лагерът "Касерин", който сега се нарича "Херсон". По традиция в началото на август на това място се провежда германско-американски празник. В момента обаче там са настанени около 1000 войници - мъже и жени - от Украйна.

От април миналата година американската армия в Бавария е обучила над 12 000 украинци да използват различни оръжейни системи. При това сътрудничеството между САЩ и Украйна не е отскоро - през 2015-а година специално за тази цел е създадена групата Joint Multi Training Group Ukraine (JMTG-U). Преди началото на войната американски войници дори са били стационирани в Западна Украйна.

Какво представлява обучението

Двеста от пребиваващите в базата украински войници в момента се учат да използват основните танкове M1A1 "Ейбрамс" - тъй като през есента САЩ планират да изпратят 31 от тях на фронта. Мъжете и жените преминават обучение, което продължава 12 седмици. Хората, пристигнали в Бавария, имат различен опит - някои от тях никога преди не са държали оръжие в ръце, разказва АРД.

 

https://static.dw.com/image/66316891_1004.webp

 

Сред обучаваните е и 71-годишен мъж. Както е споделил на един американски войник: минава през изнурителното психически и физически обучение заради семейството си - прави го, защото иска внуците му да живеят в мир.

Първото нещо, което обучаваните трябва да направят, е да се почувстват като екип и да се сработят заедно, обяснява пред АРД говорител на американската армия. Отначало опознават танка на малки групи, а с течение на времето се научават да управляват заедно и други танкове и системи. В рамките на седмици украинците трябва да опознаят общо 36 военни оръжейни системи. Инструктор от американската армия пояснява, че не става дума само за управлението на машините, а и за разработването и приложението на военни стратегии.

Седем дни седмично, 24 часа в денонощие

Обучението изисква много усилия от страна на курсантите - те работят денонощно седем дни в седмицата. Американски инструктор споделя, че украинците имат много въпроси. Постоянно се появяват и нови предизвикателства, на които двете страни - Украйна и САЩ - трябва заедно да намерят решение. Затова и същността на обучението непрекъснато се променя.

Около 2000 американски войници обучават украинските бойци. Най-голямото препятствие е езиковата бариера, казва американският инструктор. Всички уреди за управление например - превключвателите, бутоните и копчетата на танка "Ейбрамс" - са на английски. Налага се постепенно те да бъдат обозначени и на украински. Междувременно упътването за управление на танка е преведено, информира АРД.

И начинът на управление на бойния танк представлява голямо предизвикателство за украинските военни. "Ейбрамс" е много по-сложна система от тези, които украинците са използвали преди.

Реални сценарии от бойното поле

Във военната база, която се простира на над 22 000 хектара, се пресъздават реални военни сценарии, каквито в момента се разиграват на бойното поле в Украйна. Освен всичко друго, това става възможно и благодарение на сателитни снимки от регионите, в които се водят бойните действия. Обучението се провежда не само на полигона, но и виртуално, в специални кабинети на американската армия. Войниците се учат и как да ремонтират бързо оборудването на фронта.

Учебните полигони Графенвьор и Хоенфелс, които са в съседство, са най-големите по площ тренировъчни центрове на американската армия извън територията на САЩ. Графенвьор е смятан и за един от най-модерните центрове от този вид в цяла Европа. В района са разположени около 13 000 американски войници, информира АРД.

 

"Пейтриът" е зенитно-ракетна система, основно използвана от армията на САЩ и няколко съюзни държави. "Пейтриът" използва системи за прехващане на ракети. Системата има четири основни оперативни функции: комуникации, командване и контрол, радиолокационно наблюдение и насочване на ракети. Четирите функции се комбинират, за да осигурят координирана противовъздушна отбрана.

 

 

След началото на руската инвазия в Украйна много държави - от Австралия до САЩ - доставят оръжия на Киев. При това не става дума само за боеприпаси и стрелково оръжие, а и за тежки системи и бронирани военни машини.

 

Германският танк Леопард 2A6 е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие, две картечници, едната от които е сдвоена с оръдието, а другата е за поразяване на летящи цели. Танкът може да бъде оборудван и с противотанкова управляема ракетна система. Екипажът му се състои от четирима души.

 

Бойните пехотни машини "Мардер" имат екипаж до 10 души. Оборудвани са с 20-мм скорострелно автоматично оръдие и 7,62-мм картечница, сдвоена с него. На кулата могат да се монтират пускови установки за противотанкови управляеми ракети и гранатомети. "Мардер" е оборудван с вентилационна система за защита от химически атаки и може да преодолява водни препятствия с дълбочина до два метра.

 

"Брадли" е основната американска бойна пехотна машина. Тя съчетава добра защита, мощно въоръжение и много добра система за наблюдение и управление на стрелбата, включително прилагане на режим за бързо откриване на целта и поразяването ѝ. Към тази система има и TOW - много ефективно противотанково оръжие и противотанкова ракетна система с голям обсег на действие.

 

Германските самоходни артилерийски установки "Гепард" могат да поразяват цели, летящи на височина до три километра и на разстояние до четири километра. Системата разполага с две 35-милиметрови скорострелни оръдия Oerlicon KDA швейцарско производство и два радара, които откриват цели на разстояние до 15 километра.

 

Танкът "Чалънджър" 2 е оборудван със 120-милиметрово оръдие, в което могат да се съхраняват до 52 заряда. Обсегът на стрелбата му е до девет километра. Танкът е оборудван и с две картечници. "Чалънджър" 2 е един от най-тежките танкове с тегло до 75 тона. Задвижва се от дизелов двигател с мощност 1200 конски сили.  С пълен резервоар може да измине до 450 километра.

 

Зенитно-ракетният комплекс "ИРИС-Т" е една от най-съвременните системи за противоракетна отбрана, която може да се използва срещу крилати ракети, безпилотни самолети, изтребители и хеликоптери на височина до 20 километра и с обсег до 40 километра. Самият Бундесвер все още не е въвел тази система на въоръжение. Тя струва около 145 млн. евро.

 

Американският танк M1A2 "Ейбрамс" е оборудван със 120 мм гладкоцевно оръдие, две 7,62 мм картечници и една 12,7 мм картечница. Отстрани на купола са монтирани гранатомети. Танкът се задвижва от газотурбинен двигател с мощност 1500 конски сили. Скоростта му е 72 км/ч. на асфалт и 48 км/ч. по неукрепена територия. Обемът на резервоара за гориво е почти 2 тона.

 

155-милиметровата гаубица, разработена в Обединеното кралство, влезе на въоръжение през 2005 г. и беше използвана за първи път във войната в Афганистан. Тя може да изстрелва управляеми ракети с обсег до 40 км. При интензивен режим тя може да изстрелва до 5 снаряда в минута.

 

Германската PzH 2000 е една от най-модерните самоходни артилерийски системи в света. Тя съчетава в себе си устойчивост, мобилност и висока скорострелност. В бойния комплект има 60 снаряда. Обсегът на системата е до 50 км.

 

Универсалната артилерийска система HIMARS може да използва шест ракетни снаряда или една оперативна балистична ракета ATACMS. Може да се използва и за изстрелване на противовъздушни ракети. Използвана е била от САЩ в Афганистан и Сирия.

 

"Пейтриът" е зенитно-ракетна система, основно използвана от армията на САЩ и няколко съюзни държави. "Пейтриът" използва системи за прехващане на ракети. Системата има четири основни оперативни функции: комуникации, командване и контрол, радиолокационно наблюдение и насочване на ракети. Четирите функции се комбинират, за да осигурят координирана противовъздушна отбрана.

Станете почитател на Класа