Р.Кларк „Провалът на контранастъплението на Украйна може да доведе до опустошително поражение на Запада“

Р.Кларк „Провалът на контранастъплението на Украйна може да доведе до опустошително поражение на Запада“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.07.2023
  • Share:

„Правителството в Киев, подкрепяно от Запада, може да бъде принудено да се съгласи да направи териториални отстъпки на Русия, което би означавало тяхното опустошително поражение", пише Робърт Кларк, експерт от базирания в Лондон мозъчен тръст Civitas в коментар за Дейли Телеграф.
„Ако Киев се провали в усилията си на бойното поле да прекъсне този сухопътен мост и да си върне голяма част от собствената територия до зимата, тогава гласните призиви за териториални отстъпки за маргинални политически резултати вероятно ще станат много по-разпространени - не само в Украйна, но вероятно и в западните столици, тъй като така наречената „умора от войната" започва да хапе, международните запаси от оборудване и боеприпаси пресъхват и политиците започват да се тревожат за вътрешните бюджети преди националните избори. Правителствата в целия запад трябва да бъдат подготвени за мрачната перспектива за териториални отстъпки", каза Кларк.
Според него „отдавна планираната контраофанзива, която вече е във втория си месец, се натъкна на няколко проблема – не на последно място, че Киев все още чака приблизително половината от западното военно оборудване, обещано по-рано през годината. За украинците е невероятно трудно. Това изтощително начинание винаги щеше да отнеме повече време, отколкото понякога нетърпеливата международна публика беше готова да чака. Променливата, която не е на украинска страна, е времето" продължи експертът.
„Боевете ще започнат да спират, тъй като мразовитата зима лишава способността на войските да водят война с висок интензитет. Това само ще даде на Русия повече време да изгради допълнително отбраната си, както направи миналата зима. Към този момент междувременно на Запад, всички погледи ще бъдат насочени към предстоящите избори в САЩ, като още политическо внимание ще бъде отклонено към общите избори в Обединеното кралство. Киев знае, че има съкратен прозорец от възможности да се възползва от своята инициатива на бойното поле и да си върне земя, доколкото може" пише Кларк.

Станете почитател на Класа