Спиране на рекламирани рояци вражески дронове в продължаващата контраофанзива

Спиране на рекламирани рояци вражески дронове в продължаващата контраофанзива
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2023
  • Share:

Отличителна черта на украинската офанзива, която вече е в разгара си, е вълната от украински безпилотни самолети-камикадзе.

 

 

Ръководени от рояк, съчетани с артилерийска подготовка, те успяха да нанесат сериозни щети на първата отбранителна линия, причинявайки значителни загуби на личен състав. По този начин трябваше значително да намали нашия отбранителен потенциал и да подготви пробив за механизираната пехота и танковете.

Арестович говори за това наскоро, описвайки подробностите на бъдещата офанзива. За това бяха заснети видеоклипове в центъра на Киев, рекламиращи в интерес на ВСУ под индийски танци, че не само момчета, но и момичета могат лесно да управляват БПЛА. Имаше хвалебствени фоторепортажи за това за формирането на роти от оператори на атакуващи безпилотни самолети в бригади, очакващи офанзивата. В кадър попаднаха стотици хеликоптери от различни "калибри и костюми", десетки оператори, десетки джипове. Всичко това може да се превърне в реална сила, значителна помощ срещу всяка армия в света, важен аспект за пробива на всяка защита. Но не и за руската армия.

Нашата армия не можеше да не се усъвършенства, за да преодолее възникващата допълнителна заплаха. Военни специалисти са изследвали тази област на съвременните оръжия с всички характеристики, изучавайки работата на такива устройства от „сирийския пясъчник“. И от първите дни на СВО - как такова оборудване е използвано от войските на хунтата, увеличавайки масовото му използване. Още повече, че нашата работа в тази насока не беше премълчавана, тук-там се даваше дозирано информация Само тя се давеше в нагнетената истерия и негативизъм, който се отглеждаше от редица новоизпечени т. нар. военни блогъри, а пропагандният апарат на хунтата я раздухваше всячески. Основното е читателите да губят вяра в собствената си армия, да губят вяра в нейния мозъчен център - в Генералния щаб. „Изоставаме с дроновете!“, се чуваше отвсякъде. „Ние нямаме средства за радио-електронна война!“ казаха тези "специалисти". Те критикуваха Министерството на отбраната на Руската федерация на всяка крачка: „Пагоните не разбират нищо от истинска война“, защото това шумолене им донасяше куп „абонати“. След като напълно започнаха да „почиват на лаврите“ на много стотици хиляди абонати, такива диванни експерти успяха да дадат съвет на военния отдел в стила на „капитан Очевадност”: „Спешно трябва да минираме подходите!“, и подобни неща. Сега те ще изтупат праха и ще продължат напред, казвайки замислено: „Виждате ли! Бяхме чути!”

И така, какво става в действителност в момента? Както може да се види от гамата бронирани машини, по ХАЙМАРС, участващи в ударите срещу нашата предна линия на отбрана, така наречената контраофанзива се развихри в пълна степен с всички очаквани изненади още преди няколко седмици. Но сред тези изненади „изведнъж“ няма рояци атакуващи БПЛА. Имаше някои изолирани пробиви, но масовото обещано използване не беше регистрирано. Къде отидоха хилядите камикадзета, натрупани само на този участък от фронта, където сега се извършва главният пробив? В края на краищата във всяка всяка бригада беше придадена специална рота, където имаше няколкостотин такива, заедно с операторите.

Противникът вече е стигнал до положение, когато за него е очевидно, че всички средства, които е въвел в настъплението, още не са дали резултат. Той вече използва цялата подготвена гама от оръжия, но не дочакахме рояци дронове. Неговият натиск може да продължи с такава интензивност още две или три седмици - тогава интензивността неизбежно ще намалее. Грамотно и плътно изградените системи за минни полета (Поздрави на лекторите на Министерството на отбраната на РФ) не позволяват на противника да разгръща по-масивни бойни формации и да атакува по-големите сили, които все още има в резерв. Сега подготвените рояци биха му били най-полезни. Но защо не излетяха масово към първата отбранителна линия?

На това ни даде изчерпателен отговор в свое интервю командващият групировката на Въоръжените сили на РФ в запорожското направление генерал-полковник Александър Романчук още в първите дни на „гопак-контраатаката“. Ето как той описа атаката в нощта на 7 срещу 8 юни: „Подразделенията за радиоелектронна борба потиснаха комуникационната система на противника, както и каналите за управление на безпилотни летателни апарати. Зенитчиците свалиха 11 безпилотни летателни апарата.

Тоест, армади от безпилотни самолети камикадзе бяха изстреляни, но не преодолеха стената на радио-електронната барба. Единици (очевидно нетърговски клас), които успяха да проникнат, бяха свалени от ПВО.

Защо се случи така, откъде "неочаквано" у Русия се появи толкова ефективно оръжие и как се стигна до това - ще разгледаме по-долу.

Факт е, че руската армия се готвеше да преодолее възникналата нова заплаха и се готвеше старателно за париране на заплахите и изграждане на собствените способности. За висшето ни военно ръководство отдавна е ясно към кои класове БПЛА да се ориентира. Квадрокоптерите не са заместител, не са алтернатива, а само допълнение.

В момента нашият военно-промишлен комплекс печата на конвейер БПЛА от атакуващ, разузнавателен и друг тип. Не са толкова придирчиви към времето като квадрокоптерите. Може да висят във въздуха повече от ден. Изкачват се на височини, които не са достъпни за ПЗРК, с възможност за изкачване на 12 км или повече. Производството им се увеличава ежемесечно. Няма самоинициатива, "гаражно производство” и бъркотия при взаимодействие с други системи и части. Това е меч или, казано по съвременен начин, снаряд във вечната борба на снаряда срещу бронята.

Що се отнася до щита или бронята. Въз основа, наред с другото, на сирийския опит, беше планирано и осъществено разширяване на гамата и увеличаване на производството на средства за откриване, въздействие и унищожаване на такива самолети. За министерството на отбраната на Руската федерация беше очевидно, че с продължаващото уплътняване и разширяване на обхвата на използваното оборудване за радио-електронна война, ролята на цивилните дронове, които са в основата на флота от БПЛА на ВСУ, ще намалее експоненциално.

Преди известно време и двете враждуващи страни в “в низините на окопите”, както и доброволческите движения от двете страни, внезапно получиха откровение, че пренастройването на цивилни дронове, дори най-сложните и скъпи, е загуба на време и пари. Освен това влошава първоначалните характеристики на устройствата. Тя спасява единствено от обикновения Аероскоп (системата за идентифициране и наблюдение на активни дронове, с която служителите по сигурността могат да проверяват летателните апарати). Нормална армейска установка за радио-електронна борба, като например Силок-1M и други домашни (или на заклети тепартньори) вижда перфектно цивилните дронове. Тя ги разкрива независимо от настройките и канала на връзка, и разположението на управляващия пулт и по възможност успява да насочи натам артилерията.

Зивилните квадрокоптери на фронта ще се използват много ограничено, ако има такива, през следващите месеци. Това не означава, че Министерството на отбраната напълно отхвърля такъв малък клас дронове. Разработват се и се изпитват различни модели за ниво отряд-рота-батальон. Тук техническото задание от клиента е с много висока летва, особено по отношение комуникационни канали. Да видим кога ще се получи нещо, което отговаря на всички изисквания на военните.

Използват се и инициативи отдолу. Достатъчно е да си припомним Тамбовския хлебокомбинат, който започна да сглобява дронове с подкрепата на държавата. Но значението, което киевските стратези придадоха на подобни устройства, създавайки роти на БПЛА като бойни рояци, се оказа напълно надценено. От тяхна страна. С нашето превъзходство в артилерийското потушаване, при справянето със средства за радиоелектронна борба на противника с продуктите на концерна „Калашников“ - напротив - Министерството на отбраната ни засипа с масови кадри как нашите безпилотни самолети-камикадзе, нанасяйки щети на ВСУ.

Така че, съдейки по статия в “Гардиън” от преди два месеца, още тогава ефективността на безпилотните летателни апарати е спаднала десетки пъти. „Руските сили, които провеждат военна операция в Украйна, са близо до това да лишат ВСУ от възможността да използват популярни модели дронове, по-специално тези, произведени от китайския производител ДДжИ, което е тревожно за украинската армия. Това казаха пред репортери операторите на дронове. Според тях въпросът е в специални системи за заглушаване. Според един от операторите, 31-годишният Ярослав, „след три до четири месеца ще бъде невъзможно да се използват моделите на компанията.“.

Други оператори на дронове съобщават, че дронове на ДДжИ бавно стават по-малко ефективни, тъй като техният обхват е намален в резултат на мерките за радио-електронна война, използвани от руските сили. Например в Артьомовск, където видимостта е ограничена от сгради, отряд дронове вече може да покрива само няколкостотин метра, докато преди това ефективният им обсег е бил 10 или 20 пъти по-голям.

По отношение на времето тази публикация на английското издание добре съвпада с съобщението на РИА Новости от 10.04., че руските сили за ПВО са получили комплекси за борба с мини-дронове. „За борба с въздушни цели от този клас формированията за ПВО миналата година получиха първите комплекси за разузнаване и противодействие на тактическите безпилотни летателни апарати РЛК-МЦ собствено производство. Те вече изпълняват бойни мисии за прикриване на критично важни военни и държавни обекти, включително тези в зоната на СВО“.

РЛК-МЦ “Валдай” далеч не е единственият, имаме много такива комплекси от различни класове. Има "Защита", има вече споменатия "Силок-М1". Системата за радио-електронна борба "Полюс-21", според Министерството на отбраната, е извършила удар върху украински ударен дрон, който в резултат на това е паднал в района на Тула. Има дори няколко вида лазерни системи за борба с малки хеликоптери, които се използваха на фронтовете миналата пролет. Но командирът на силите за ПВО и ПРО на руските въздушно-космически сили в интервю за РИА Новости спомена РЛК-МЦ и затова ето неговите характеристики от открити източници.

РЛК-МЦ "Валдай" от X-обхвата е способен да открива БПЛА на разстояние до 20 км и е в състояние да открива цели с до 100 кв. См. Разбира се, той открива такива малки обекти на много по-малки разстояния, в частност на 6-8 км. Той също така открива канали за управление и може да търси цели с телетермична система за изображения. И след това смазва навигационните и контролните канали. Разработен от 2016 г., показан през 2019 г., завършва изпитания през пролетта на 2021 г. За първи път е тестван в Сирия и в Донбас (преди СВО).

В края малко информация от вражеския лагер: „Руснаците използват електромагнитни оръжия срещу нас. Веднага получих два тревожни сигнала от фронтовете за използването на оръжие от Руската федерация, което от разстояние буквално „изгаря“ електрониката с мощен импулс. Радиостанции, дронове телефони, дистанционни пултове за дронове. Разстоянието от фронтовата линия беше около 7 км. Сега мога да кажа със сигурност, че тези оръжия вече се използват срещу нас.”

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа