Мъже не са нужни. Поне не и на Запад

Мъже не са нужни. Поне не и на Запад
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

По стечение на обстоятелствата две издания в САЩ, на демократите и на републиканците, в един и същи ден публикуваха разсъждения, че положението с мъжете в Америка е лошо.

 

 

Макар и каква случайност, просто излязоха статистически данни, та ги коментират. Например данните, че никога в историята на страната мъжете не са имали толкова малко приятели, особено в сравнение с жените, които са добре в това отношение. Или, че 63% от анкетираните мъже, които попадат в категорията "младежи", не са женени и нямат намерение.

Има две версии на нашия руски подход към такива новини. Единият, погрешният, е да започнем да говорим радостно, че срещу нас се изправя цивилизация, където мъжът - войн, защитник и т.н., е морално унищожен. Цивилизация, защото в страни като Канада или Австралия картината е същата, а в Европа има много прилики. И вторият подход е да започнем да проучваме кои идеи са хвърлили десетки, ако не и стотици милиони хора в социална катастрофа. Борбата с идеите е дълга и трудна, те не признават граници и първо трябва да се занимавате с тях дълго и подробно.

И може да се разбира по различни начини. Ето “Вашингтон Пост” публикува огромна статия с размерите на списание с цитати от дузина книги до XIX век. От този том научаваме много полезни неща. Например, че в САЩ и други споменати страни има точно такъв модел на икономиката: търсенето на физически труд е намаляло и следователно най-голямото намаление на заетостта се наблюдава в категорията "мъже от 24 до 35 години". Спаднало е и търсенето на мъже с диплома - на 100 жени вече са 74. Съответно търсенето на мъже сред еманципираните се срина и те така или иначе се справят сами.

И тогава дотичаха феминистки и "героите на нашето време" - добре познати ЛГБТ герои с плюс, а мъжете станаха още по-объркани. В резултат на това те представляват три от четири „смъртни случаи от отчаяние“, което включва самоубийства и свръхдози.

Това, което почти липсва в тази статия: разговор за тъжния опит на феминисткото движение “Аз Също”. Някак си изчезна от сцената, но в края на краищата никой от неговите редици не беше наказан за тероризирането на почти цялото мъжко население на западните страни - с общата идея за промяна на моделите на поведение. И ако е така, тогава всички знаят, че нещо подобно може да се случи отново.

Но в статията има много, че републиканците са виновни за всичко с жалките си опити да запазят нормалността на мъжкото поведение в страната: всички те се изкачват до нас с мускулестите си и груби характери. Доналд Тръмп, и Тъкър Карлсън, и изобщо всички, които се опитват да защитят в общественото съзнание представата за това какво е мъж и какво трябва да получи.

И тук е най-ценното. Нашият защитник на феминизма заключава: да, има проблем. Разчупихме старите стереотипи, нови няма. Няма нова и правилна идея как да изглежда и как да се държи като човек в новия, либерален свят. Трябва да се започне създаване на такава представа, но това е много време, въпрос на смяна на поколенията.

И какво се случва, ако не харчите хиляди букви, за да обхванете цялата картина, а се опитате да видите ситуацията през някакъв частен случай? Това е много ефективен подход. Това е мястото, където колумнист от десния фланг влиза в разговора, от ресурса на “Епох Таймс”, опитвайки се да стане ключов на този фланг. И той анализира едно от последствията от превръщането на мъжете в преследвани същества. Тази последица се нарича дисморфия, тоест омраза към собствения външен вид. Тези нещастници не искат отново да общуват с противоположния пол, който вече има само презрение към мъжете, и укрепват моралната си сила, подобрявайки този външен вид - до четина-брада и татуировки.

Ясно е, че тук говорим повече за това, което се случва на републиканския фланг, след като демократите нямат представа как трябва да изглежда един мъж .

И тук авторът - а той е лекар - говори за основното. За, всъщност, имитация на резултатите от активна физическа активност. За изграждането на мускули с помощта на всякакви химии, например (и има много от тях, и различни). Или - представете си, в САЩ е модерно да се увеличава растежа. И за това трябва да изрежете костите на краката, да поставите метални устройства и да изчакате, докато всичко заздравее.

И така, всичко това са пари и то големи. Борбата на идеите, разбира се, е интересно нещо, но някак си се оказва, че налудничавите идеи за транссексуалните хора се подсилват от масови и не по-малко ужасни операции за смяна на пола (което е пари), а от друга страна за увеличаване на растежа . И също не е евтино.

Най-невинното нещо, което един преследван човек може да направи със себе си, е да започне да слуша какви ли не експерти по въпроса какво да консумира и какво не. Онзи ден в руския интернет блесна заглавие: защо страната ни се нуждае от половин милион уж диетолози и специалисти по хранене. Които да ни казват, че всичко е вредно като цяло. Но наистина, защо? Ами за пари.

 

 

 

Дмитрий Косирев, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа