Последното предложение на Путин. Какво ще стане със зърнената сделка

Последното предложение на Путин. Какво ще стане със зърнената сделка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш поиска от руския президент да удължи сделката за зърно в замяна на достъп на “Росселхозбанк” до СУИФТ.

 

 

По-рано Москва предупреди, че ще се оттегли от споразумението, ако Западът не изпълни задълженията си. Всичко ще се реши до няколко дни.

Заден план

Преди година, на 17 юли 2022 г., Русия, Украйна, Турция и ООН се споразумяха Москва да гарантира безопасен износ на храни за Киев през Черно море, а ООН да гарантира непрекъснатите доставки на руски селскостопански стоки и торове.

Това беше от полза за всички страни. Анкара се доказа като ефективен посредник в руско-украинския конфликт. Киев получи приток на чуждестранна валута от продажбата на зърно. ООН привлече вниманието към проблема с глада в развиващите се страни и по този начин укрепи авторитета си. Русия обаче очакваше тази сделка да облекчи санкционния натиск.

Но надеждите не се оправдаха. Кремъл многократно е изтъквал, че танкерите са заседнали в западните пристанища, има проблеми с плащанията и застраховките. И най-малкото трябва да върнат “Росселхозбанк” до СУИФТ.

През март Москва се съгласи да удължи споразумението, но не за 120 дни, както беше поискано, а за 60. От външното министерство предупредиха, че ако Западът не изпълни задълженията си, споразумението може да бъде забравено. В края на април по предложение на ООН американската “ДжейПи Морган” започна да обработва някои плащания за износ на руско зърно. Поради това през май сделката беше удължена с още два месеца.

Русия продължава да настоява за премахване на санкциите на “Росселхозбанк” , Западът е против. Според “Ройтерс” ООН отново предложи алтернатива: да се свърже "дъщерята" на тази банка със СУИФТ. „Съзнателно непроходима схема“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова. Отделът обясни: отварянето на клон отнема месеци, свързването към СУИФТ е още три месеца, а прекъсването е „въпрос на минути“. И Москва вече не вярва на ничия дума.

Нов обрат

Европейската комисия си оставя поле за маневриране. „Несъмнено сме готови да разгледаме всякакви варианти, които допринасят за постигането на нашата цел, но ще продължим да ограничаваме способността на Русия да води война в Украйна, доколкото е възможно“, се казва в изявлението на Брюксел.

Путин пък нарече зърненото споразумение "така нареченото" и подчерта: "В крайна сметка стига". Според него западните страни няма да изпълнят задълженията си. "Можем да спрем участието си в тази сделка. И ако всички още веднъж кажат, че дадените ни обещания ще бъдат изпълнени, добре, нека изпълнят тези обещания и ние веднага ще се включим в сделката", завърши президентът.

Русия вече спря сделката - на 29 октомври - поради атаката на Киев, с подкрепата на Лондон, срещу кораби на Черноморския флот и цивилни съдове. Атаката включваше дронове, изстреляни от превозвач на зърно на път от украинско пристанище.

Няколко дни по-късно военното ведомство съобщи: „Украинската страна официално увери, че „морският хуманитарен коридор ще бъде използван само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива.“ И Москва се върна към споразумението.

Явно Реджеп Тайип Ердоган вярва, че и този път всичко ще се нареди. Както съобщи представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик, турският президент възнамерява да разговаря с Путин преди 17 юли, за да избегне криза.

Кой е главният тук

Експертите смятат, че Русия трябва да бъде твърда и да не се поддава на убеждаване.

„Не става дума само за “Росселхозбанк”, за която сега всички говорят. Например те ни обещаха да ни дадат възможност да изнасяме зърно и торове. В същото време удължаването на сделката с няколко месеца не означава изобщо, че не може да бъде замразена след седмица, ако една от страните не изпълни задълженията си", - посочва експертът на Финансовата академия към правителството на Русия Денис Денисов. Според него Москва отдавна трябваше да се оттегли от споразумението.

Западните страни няма да развалят сделката едностранно, тъй като за нея са обвързани много пари, продължава експертът. Могат да обвиняват Русия в безчовечност и какво ли не, но няма да се оттеглят от преговорите. "Освен това Турция няма да може по някакъв начин да "накаже" Москва за спирането на споразумението. Самата Анкара зависи от паралелния внос и руските инвестиции в газовия хъб и изграждането на АЕЦ "Аккую", твърди анализаторът. "Разбира се , Путин може да проведе неприятен разговор с Ердоган, но в светлината на факта, че той предаде Азовците Киев и подкрепи влизането на Украйна в НАТО, този разговор дори ще бъде полезен”, допълва Денисов.

Според икономиста Михаил Беляев свързването на “Росселхозбанк” със СУФТ не е основното. "Би било по-добре, ако Западът позволи на Москва да се увери, че оръжията няма да попаднат в Украйна под прикритието на зърнена сделка. А гладуващите страни, а не европейците, трябва да получават зърно. Може да се разработи специален механизъм за това", подчерта експертът.

В същото време е необходимо да се демонстрира, че всичко зависи от Русия. "Трябва да вземем инициативата. Путин говори много точно, той говори не само за руските интереси. Тоест, той покани на преговори, а не постави ултиматум", отбелязва Беляев.

В същото време експертът е уверен, че Турция няма да принуди Русия да промени решението си, изнудвайки я с прекратяване на икономическото сътрудничество. Анкара преживява криза, приходите от паралелен внос и руски енергийни ресурси помагат много за запазване на стабилността. Така че ще трябва да се вслуша в аргументите на Москва.

 

 

 

Михаил Катков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа