ISW: Расте неподчинението в руската армия. Ще има още разцепления

ISW: Расте неподчинението в руската армия. Ще има още разцепления
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

Расте неподчинението в руската армия, която вероятно ще изостри допълнително вече съществуващото разцепление в редиците и в руската сфера на сигурност, пишат в последния си анализ от Института за изследване на войната.

 

 

 

Руски източници съобщиха на 15 юли, че руското военно командване е уволнило командира на 106-а гвардейска въздушнодесантна (ВДВ) дивизия генерал-майор Владимир Селиверстов. Според информацията причината към момента не е известна, но се спекулира, че решението е свързано с репутацията на Селиверстов да говори от името на своите войници. 


106-та ВДВ действа в района на Бахмут в момента. Масово обаче роднини на мобилизираните се оплакват от лошите условия, в които се бият войниците и се обърнаха към руския президент Владимир Путин, губернатора на Тулска област Алексей Дюмин и руския министър на отбраната Сергей Шойгу още през април. Гласовитото недоволство относно условията в районите, където руските сили се защитават срещу украинските контраофанзивни операции, може да е накарало Селиверстов да се обърне към руското военно командване, което може да е допринесло за неговото уволнение. 


Руски източници твърдят, че Алексей Дюмин неуспешно се е опитал да се намеси, за да предотврати уволнението на Селиверстов при пътуване до Москва на 14 юли. Дюмин може да е защитавал Селиверстов в опозиция на Шойгу и Герасимов.


И в двата случая намесата на Дюмин вероятно разпали възприятията в руската армия, че уволнението е свързано с фракционизъм. 

Герасимов и Шойгу може да гледат на Дюмин като на фигура, настроена срещу Министерството на отбраната, още повече предвид спекулациите за връзките му с "Вагнер" на Евгений Пригожин. Има и спекулации, че Дюмин ще замени Шойгу като министър на отбраната.


Шойгу и Герасимов може също да разглеждат неподчинението във ВДВ като резултат от фракционизъм, тъй като Теплински сега е най-високопоставеният антигерасимовски офицер след очевидната развръзка с Пригожин.


Уволнението на Селиверстов може да е част от продължаващата чистка на непокорни командири от руското военно командване и може да предполага, че корозията на руската командна верига в Украйна се ускорява. Наскоро бе уволнен командващия 58-а общовойскова армия (Южен военен окръг) генерал-майор Иван Попов, след като според съобщенията той се е опитал да заобиколи Герасимов и да внесе оплакванията си относно ситуацията в Западно Запорожие директно на Путин.


Случилото се с Попов, генерал-полковник Михаил Теплински и финансиста на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и бунта им срещу авторитета на Герасимов и Шойгу създаде  прецедент за неподчинение, което може да разруши подкрепата за руското военно командване сред висшите офицери. Това може да подтигне руското военно ръководство да смени командирите, които те смятат за потенциално непокорни, с лоялни фигури, предпочитайки помощници пред компетентни и волеви офицери, способни да поддържат бойните способности на руските формирования, защитаващи се в ключови сектори на фронта в Украйна.

Станете почитател на Класа