Путин заплаши с "реципрочен отговор", ако Украйна използва касетъчни бомби

Путин заплаши с "реципрочен отговор", ако Украйна използва касетъчни бомби
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.07.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин заплаши с "реципрочни действия", ако Украйна използва спорните касетъчни бомби срещу руските сили, които нахлуха в Украйна. Изказването му идва на фона на изтичащата сделка с посредничеството на ООН за износ на украинско зърно през черноморските пристанища.

 

 

През юли миналата година в Истанбул беше подписано споразумение между Русия и Украйна за износ на храни, постигнато с помощта на ООН и Турция. То позволява на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, въпреки че в страната се води война и Русия контролира част от украинските пристанища.

Последният кораб, одобрен да пътува по сделката за износ на зърно, отплава в неделя.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 г., на няколко пъти заплашва, че може да блокира удължаването на сделката. Последно тя беше удължена за два месеца на 17 май. От 27 юни Русия отказва да регистрира нови пратки по споразумението, което трябва да изтече в понеделник.

В петък говорител на ООН каза, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш очаква отговор от Путин за предложението за удължаване на сделката. То включва предложение за повторно свързване на дъщерно дружество на руската Rosselkhozbank към системата за международни плащания SWIFT. В събота Путин каза, че не е виждал предложението.

Междувременно в интервю, излъчено по руската държавна телевизия в събота, Путин разкритикува САЩ за предоставените на Украйна касетъчни бомби. Той каза, че Русия "си запазва правото да предприеме реципрочни действия", ако такива оръжия бъдат използвани срещу руските сили.

Путин отрече руските сили да са използвали касетъчни боеприпаси в Украйна, въпреки че Киев и западните разузнавателни агенции установиха, че Москва ги е използвала малко след като започна масираната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Касетъчните боеприпаси са забранени в повече от 100 държави по света. САЩ, Русия и Украйна не са се присъединили към Конвенцията за касетъчните боеприпаси и това им позволява да ги използват.

В началото на юли Белият дом каза, че САЩ ще прехвърлят касетъчни боеприпаси на Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че въоръжените сили на Украйна ще използват такива бомби само по военни обекти. Министерството на отбраната на Украйна обеща да не използва касетъчни боеприпаси на международно признатата територия на Русия.

Противниците на използването на касетъчни боеприпаси обръщат внимание на факта, че този тип бомба представлява голяма заплаха за цивилното население, тъй като продължава да застрашава живота на хората години след края на военните действия.

Станете почитател на Класа