Ердоган обяви, че са се разбрали с Путин за зърнената сделка. Кремъл не потвърди

Ердоган обяви, че са се разбрали с Путин за зърнената сделка. Кремъл не потвърди
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.07.2023
  • Share:

 

Споразумението беше удължавано вече няколко пъти. Украйна е голям зърнопроизводител и износът се отразява на цените в световен мащаб

 

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган уточни, че с руския му колега Владимир Путин са на едно мнение и сделката трябва да бъде удължена.

Но от Кремъл обясиха само: "Русия не е правила изявление по въпроса".


Сделката за износ на зърното изтича утре, 17 юли.

Тя беше договорена от Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция. Споразумението беше удължавано вече няколко пъти. Украйна е голям зърнопроизводител и износът се отразява на цените в световен мащаб.

"Както знаете се готвим да посрещнем г-н Путин в Турция през август. И сме на едно мнение, че коридора в Черно море трябва да се удължи. Генералният секретар Гутериш също изпрати писмо на г-н Путин. Надявам се че с този контакт и с общите ни усилия с Русия, коридорът ще продължи да работи", заяви Ердоган.

"Основната цел на зърнената сделката за износ на украинско зърно не е постигната", заяви Владимир Путин в телефонен разговор с южноафриканския му колега Сирил Рамафоса.

Сделката, която облекчи страховете от глобална хранителна криза, изтича късно в понеделник, освен ако Русия не се съгласи да я поднови.

„Основната цел на сделката, а именно доставката на зърно за нуждаещи се страни, включително на африканския континент, не е изпълнена“, каза Путин според съобщение на Кремъл.

Успоредно със зърнената сделка беше подписан меморандум за безпрепятствен износ на руски храни и торове. Русия обаче твърди, че пречките пред собствения й износ остават и заплашва да се оттегли от зърнената сделка заради проблема.

„Владимир Путин подчерта, че задълженията, записани в съответния меморандум Русия-ООН за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове, все още остават неизпълнени“, се казва в изявлението на Кремъл.

Припомняме, по време на съвещание на Съвета за сигурност на Русия Путин каза, че в замяна на връщането в споразумението за зърнената сделка Русия е поискала гаранции, че Украйна няма да предприема атаки от части на Черно море, които са обхванати от сделката.

Както поясни руският държавен глава, Украйна е дала гаранции, че няма да използва зърнения коридор за военни цели. "В тази връзка дадох разпореждания на Министерството на отбраната да възобнови пълноценното ни участие в сделката. Заедно с това Русия си запазва правото да напусне тези споразумения, в случай, че тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени”, отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският лидер обърна внимание, че първоначалната цел на зърнената сделка е била помощта за най-бедните държави по света. За тази цел е бил създаден механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища.

"Всички знаят, че, за съжаление, Украйна използва този хуманитарен коридор за опити за нанасяне на удари по Черноморския флот на Русия. В тази връзка взехме решение да преустановим участието си в тези зърнени конвои”, описа създалата се обстановка Путин.

По думите му Москва е поискала от Киев "уверения и гаранции за това, че нищо подобно няма да се случва в бъдеще, че хуманитарните коридори няма да се използват за военни цели”. В ролята на посредник в изясняването на тази ситуация влезе Турция. 

В петък турският президент Реджеп Ердоган изрази убеденост, че Путин ще се съгласи сделката да бъде удължена. Но на въпрос на руските новинарски агенции, говорителят на Кремъл не потвърди твърденията на Ердоган. "Няма изявление за това от руска страна", каза Дмитрий Песков. Сделката, за чието осъществяване помогна Ердоган, позволи на Украйна да изнесе над 32 милиона тона зърно покрай руските военни кораби в Черно море.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа