Дейвид Камерън е в инвестиционен фонд, частично създаден от Китай

Дейвид Камерън е в инвестиционен фонд, частично създаден от Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.07.2023
  • Share:

Назначаването на Дейвид Камерън за заместник-председател на китайско-британския инвестиционен фонд на стойност 1 млрд. британски лири и назначаването на сър Дани Александър за вицепрезидент на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, са отчасти проектирани от китайската държава, установи парламентарната комисия по разузнаване и сигурност (ISC). Тяхното назначаване цели да придаде доверие на китайските инвестиции, както и на широката китайска марка, според поверителни доказателства, дадени на разузнавателния орган. Както Камерън като министър-председател, така и Александър като главен секретар на Министерството на финансите, бяха в основата на плана за въвеждане на златна ера в англо-китайските отношения, според комисията.
Това решение беше посочено от надзорния орган като напълно погрешно тълкуване на решимостта на китайското правителство да инвестира в Обединеното кралство, за да спечели глобално технологично господство за китайската комунистическа партия. ISC намира реакцията на Обединеното кралство на китайската заплаха за неадекватна, добавяйки, че Китай е навлязъл дълбоко в икономиката на Обединеното кралство.
Александър остава вицепрезидент по политиката и стратегията на AIIB. Но планът на Камерън за инвестиционния фонд до голяма степен се провали, след като отношенията между Лондон и Пекин се влошиха бързо поради потушаването на протестите за демокрация в Хонконг.
Лорд Патън, бивш председател на Консервативната партия, каза на комисията: „Мисля, че те [Китай] вероятно смятат, че не сме напълно надеждни полезни идиоти... Мисля, че ни възприемат като икономическа възможност и като възможност да, чрез завладяване на елита, чрез култивирането на полезни идиоти, чрез игра на неща като „златен век на британско-китайските отношения," да ни карат като цяло да правим нещата, които те биха искали да правим."
Боб Пикард, ръководителят на глобалните комуникации на AIIB, предизвика сензация през юни, след като напусна работата си, като каза в Twitter: „Банката е доминирана от членове на комунистическата партия и също така има една от най-токсичните култури, които можете да си представите. Не вярвам, че членството в AIIB обслужва интересите на моята страна. Щастлив съм, че си тръгнах от тази помийна яма. Членове на комунистическата партия държат картите в банката. Те се отнасят с някои членове на борда като с полезни идиоти. Вярвам, че моето правителство не трябва да бъде член на този инструмент на КНР. Реалността на властта в банката е, че тя е на ККП от началото до края."
AIIB заяви, че е приела оставката на Пикард и нарече коментарите му "безпочвени и разочароващи".
Със седалище в Пекин, банката е създадена от генералния секретар Си Дзинпин, за да действа като китайска алтернатива на Световната банка и други ръководени от Запада многостранни кредитни институции.
Обединеното кралство – подложено на съпротивата на Вашингтон – изигра голяма роля в създаването й. Тогавашният канцлер Джордж Осбърн обяви през 2015 г., че Обединеното кралство ще се стреми да се присъедини към AIIB, а по-късно същата година Обединеното кралство стана първата страна извън Азия и първият член на Г-7, който ратифицира договора на AIIB.

Станете почитател на Класа