Брюксел: Рано е да се говори за присъединяване на Турция към ЕС

Брюксел: Рано е да се говори за присъединяване на Турция към ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.07.2023
  • Share:

Въпросът за Турция трябва да се разглежда по-широко, като се вземат предвид наскоро проведените избори

 

 

 

На пресконференцията днес говорител на Европейската комисия заяви, че все още е рано да се определят заключенията в очаквания доклад на Комисията за страните кандидати за присъединяване към Европейския съюз.

Отговаряйки на въпрос, свързан с изказването на турския президент Реджеп Ердоган за възобновяване на преговорите с ЕС, говорителят поясни, че решенията за следващите стъпки в процеса на разширяване се взимат от държавите-членки на ЕС на базата на докладите, които подготвя Европейската комисия, предаде БТА.

Работата по новите доклади все още продължава, като се очаква те да бъдат представени през октомври. Това ще позволи на държавите-членки да продължат обсъжданията относно следващите стъпки в процеса на разширяване.

Говорителят подчерта, че Турция е кандидат за присъединяване и изрази важността на страната за Европейския съюз. Той подчерта, че въпросът за Турция трябва да се разглежда по-широко, като се вземат предвид наскоро проведените избори. Говорителят посочи, че връзките с Турция ще бъдат обсъдени на срещата на Съвета на ЕС по външни работи.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа