Шведската полиция разреши протест, на който ще бъдат изгорени Библията и Тората

Шведската полиция разреши протест, на който ще бъдат изгорени Библията и Тората
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.07.2023
  • Share:

Неотдавна Швеция беше подложена на остри критики от мюсюлмански страни, след като стокхолмската полиция разреши протест, на който беше изгорен Коранът

 

 

 

Полицията на Стокхолм разреши протеста на мъж, който планира да изгори утре Библията и Тората пред израелското посолство в Стокхолм, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Израелски представители призоваха шведското правителство да спре протеста.

Неотдавна Швеция беше подложена на остри критики от мюсюлмански страни, след като стокхолмската полиция разреши протест, на който беше изгорен Коранът.

Мъжът, подал искането за разрешаване на утрешния протест, е заявил, че иска да изгори свещените книги на християни и евреи в отговор на изгарянето на мюсюлманската свещена книга миналия месец, извършено от иракски имигрант.

Полицията е разрешила протеста, в който се очаква да участват трима души.

След публичното изгаряне на Коран в Швеция през юни властите в Стокхолм сега одобриха искане за публично изгаряне на свещената еврейска книга Тора пред израелското посолство в Стокхолм, което предизвика възмущението на Израел, предаде ДПА.

"Като президент на държавата Израел осъждам изгарянето на Корана, който е свещен за мюсюлманите по целия свят, и сега съм съкрушен, че същата съдба очаква еврейската Тора, вечната книга на еврейския народ", заяви днес израелският президент Ицхак Херцог.

Стокхолмската полиция даде разрешение на човек, поискал да проведе публична акция, на която да изгори еврейска свещена книга и Библия, стана ясно от съобщения на шведски медии. Събитието ще се състои утре пред израелското посолство в шведската столица.

Смята се че акцията ще бъде проведена в отговор на изгарянето на Кораан пред джамията в Стокхолм в края на юни. Изгарянето на свещения за исляма текст предизвика гняв и протести от страна на мюсюлмани както по света, така и в Швеция.

"Разрешаването на оскверняване на свещени текстове не представлява упражняване на свободата на изразяване, то е явно подстрекателство и акт на чиста омраза. Целият свят трябва заедно и ясно да осъди този отвратителен акт", каза Херцог.

"Държавата Израел се отнася към това позорно решение, което накърнява Светая Светих на еврейския народ, изключително сериозно", написа в "Туитър" израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелският министър на външните работи Ели Коен призова шведските власти да предотвратят изгарянето.

Съветът по правата на човека към ООН прие спорна резолюция, свързана с религиозната омраза, след изгаряне на екземпляр от Корана в Швеция миналия месец, предаде Ройтерс.

Целта на предложението, внесено от Пакистан, бе да се приеме резолюция, която призовава генералния секретар на ООН да публикува доклад за религиозната омраза, а държавите – да преразгледат законодателството си и да премахнат от него "вратичките", които биха могли "да възпрепятстват предотвратяването и съдебното преследване на актове на религиозна омраза и подкрепата за такива актове".

Резолюцията беше приета с 28 гласа при 12 "против" и седем въздържали се. САЩ и Европейският съюз гласуваха против резолюцията с аргумента, тя противоречи на разбиранията им за правата на човека и свободата на изразяване.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа