Марк Рюте: обикновеният холандски премиер

Марк Рюте: обикновеният холандски премиер
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.07.2023
  • Share:

Той беше страхотният оцеляващ в холандската политика, човек, чиято способност да отклонява критиките и да оцелява в скандали му спечели прякора „Тефлоновата марка", съчетавайки задкулисни умения с привлекателност за всеки и станал най-дълго управлявалият страната.
Но Марк Рюте падна в понеделник, като каза на шокирани депутати и репортери в Хага, че няма да се кандидатира на следващите избори, след като неговото разделено коалиционно правителство се разпадна в петък заради политиката за убежище. Решението слага край на 17-годишния мандат на 56-годишния мъж като лидер на либерално-консервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) и 13 години като министър-председател на Холандия начело на четири различни правителства.
„Правя това със смесени чувства, с емоция", каза той. „Но се чувствам добре."
Като най-дълго управлявалия правителствен лидер в ЕС след унгарския Виктор Орбан, името му се спряга за международни работни позиции, включително в НАТО и Европейския съвет. В характерен сдържан стил обаче Рюте каза, че не таи подобни амбиции. От няколко години той преподава социални науки веднъж седмично в гимназия в Хага. „Може би ще го правя няколко пъти седмично", каза той.
Анализаторите отдавна твърдят, че Рюте е имал три ключови предимства: първо, той бе умел, проницателен оператор с талант за изграждане и поддържане на невероятни съюзи – толкова много, че критиците му смятаха, че той винаги се е интересувал повече от властта, отколкото от принципите.
Никога не му е било трудно например да угажда на крайната десница по въпроси като имиграцията, „холандските ценности" и интеграцията, сформирайки първата си коалиция през 2010 г. с подкрепата на яркия антиислямски политик Герт Вилдерс.
В Европа също неговото лидерство на „пестеливите", които се противопоставят на спасителните програми на ЕС, предизвика гнева на държавите-членки на юг, които го нарекоха „г-н Не". Но в крайна сметка той успя да намери обща кауза с Германия и Франция по повечето въпроси.
Вторият голям актив на Рюте беше имиджът му на „г-н нормален". Много рядко той не беше в крак с възгледите на своите избиратели, като понякога изглеждаше, че улавя промени в общественото мнение дори преди да са се случили. Той все още живее в същата част на Хага, където е израснал, в къща, която е купил с приятели като студент, ходи с колело на работа – а ако бърза кара очукан Saab – и отива на почивка със същите хора.
Накратко, Рюте проектира онзи вид приземен и предпазлив образ, който холандците обожават: веднъж той каза, че ако дължи прекалено много на банка, това ще го държи буден, а в друг случай отказа да позволи на чистачите да почистят кафето, което разля в парламента, настоявайки да го направи сам.
Първата съпруга на баща му Изаак, почива в японски лагер за интернирани в Индонезия. Семейството бяга от бившата колония и започна отново от нулата в Хага, като в крайна сметка Изак се жени за сестрата на покойната си съпруга, майката на Руте. По-големият брат на Рюте умира от СПИН, което според него го е накарало да осъзнае, че „получаваш само един шанс за живот".
Рюте е работил за Unilever, преди да стане младши министър по социалните въпроси през 2002 г., партиен лидер на VVD през 2006 г. и министър-председател четири години по-късно.
Може би най-голямото предимство на холандския премиер в оставка беше, че нищо не изглеждаше да се залепва за него. Дори през 2021 г., когато неговата коалиция подаде оставка заради скандал, при който 20 000 семейства, много от малцинствен етнически произход, бяха неправомерно обвинени в измами със субсидии за отглеждане на деца, той се възстанови, като VVD увеличи броя на местата си на следващите избори.
Той също така оцеля на косъм от вот на недоверие, както и от парламентарно предложение, което осъди поведението му и го обвини в подкопаване на общественото доверие и „неизговаряне на истината" по време на особено напрегнатите коалиционни преговори през същата година.
В крайна сметка обаче Рюте се изчерпа заради исканията си за ограничаване на събирането на семейства за търсещи убежище, ход, на който горчиво се противопоставиха неговите коалиционни партньори от ChristenUnie, християндемократическа партия, и лявоцентристката Демокрация 66.
Управленски, а не визионерски лидер – според съобщенията любимият му цитат е един от тези на бившия германски канцлер Хелмут Шмид: „Хората с визии трябва да посетят лекар" – неговата дългогодишна политика на meeveren, altijd meeveren (пусни се по течението, винаги се оставяй на потока) – накрая го провали.

Станете почитател на Класа