Лавров: „Сътрудничеството между Русия и СПЗ не е насочено срещу никого“

Лавров: „Сътрудничеството между Русия и СПЗ не е насочено срещу никого“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.07.2023
  • Share:

„Сътрудничеството между Русия и страните-членки на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, известен също като Съвет за сътрудничество в Персийския залив, не цели да нарани никого", каза руският външен министър Сергей Лавров.
„Днешната среща потвърди, че ние винаги честно разкриваме позициите си и никой от нас не се стреми да си сътрудничим срещу някой друг", каза той след шестата министерска среща на стратегическия диалог Русия-СПЗ в Москва.
Той подчерта „Нито Русия, нито страните от Персийския залив никога не са се опитвали да се намесват взаимно в отношенията си с трети страни. Това ги отличава от редица други отношения, които, за съжаление, не са равностойни".
Първият руски дипломат описа отношенията на Русия със страните от Персийския залив като „приятелски, кооперативни и основани на взаимно доверие, надлежно отчитане на интересите на другия и желание за формиране на консенсусни подходи по всички обсъждани въпроси".
Лавров се срещна с представители на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив в понеделник. На срещата бяха приети съвместно изявление и съвместен план за действие за периода 2023-2028 г.
Създаден през 1981 г., СПЗ включва шест държави, а именно Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия. Основните му цели са политическа координация и икономическа интеграция между страните-членки, както и сътрудничество за гарантиране на сигурността в Персийския залив. Първата среща от стратегическия диалог между Русия и СПЗ, който беше създаден през 2016 г., се проведе в Рияд през 2017 г.

Станете почитател на Класа