Сергей Шойгу: Русия ще отговори подобаващо, ако Украйна използва касетъчни бомби

Сергей Шойгу: Русия ще отговори подобаващо, ако Украйна използва касетъчни бомби
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.07.2023
  • Share:

 

 

Той обяснява, че въпреки че Москва не се е присъединила към конвенцията, регулираща използването на подобни боеприпаси, досега се е въздържала от използването им в конфликта.

 

 

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви във вторник, че ако Украйна използва касетъчни бомби, предоставени от САЩ, руската армия ще бъде принудена да използва подобни методи.

Той обяснява, че въпреки че Москва не се е присъединила към конвенцията, регулираща използването на подобни боеприпаси, досега се е въздържала от използването им в конфликта.

Освен това Шойгу предположи, че Вашингтон е започнал да снабдява Киев с касетъчни боеприпаси, защото са им свършили снарядите от 155 калибър.

Руският военен министър допълни, че контранастъплението на Киев не е постигнало целите си по нито едно от своите направления, отбелязва ТАСС. 

По негови данни от 4 юни насам украинската армия е загубила над 26 000 военнослужещи и 3000 единици различни оръжия. 

Шойгу представи тази информация пред журналисти по време на посещение в Република Татарстан, където инспектира работата на военни заводи.

Преди два дни съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви следното относно доставката на касетъчни боеприпаси:"Президентът Байдън имаше предвид факта, че запасите от унитарни боеприпаси, които доставяме на Украйна и които принуждаваме други съюзници и партньори да доставят на Украйна, се изчерпват. Така при липса на касетъчни боеприпаси Украйна няма да има достатъчно артилерия не само за настъпление, но и за защита на позициите, които държи. Така че, когато бяхме изправени пред избор, нашият избор падна върху факта, че въпреки трудностите, въпреки проблемите, въпреки риска от увреждане на гражданското население, свързан с касетъчните боеприпаси, рискът от нанасяне на вреда на греажданското население без необходимите боеприпаси , от наша гледна точка, беше по-висока".

Въпреки че Русия не е страна-участничка в Конвенцията от Осло за забрана на касетъчни боеприпаси, те са критикувани от някои международни организации заради вредите, които могат да нанесат на цивилното население. Въпреки това, до момента Русия се е въздържала от използването на такива боеприпаси в украинския конфликт.

Международната общност продължава да подкрепя усилията за мирно уреждане на конфликта и насърчаване на диалога между страните, с цел защита на мирното население и намаляване на човешкото страдание.

 
 
   
 

 

 

 

Станете почитател на Класа