Украйна е песимист за изхода от срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Украйна е песимист за изхода от срещата на върха на НАТО във Вилнюс
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.07.2023
  • Share:

Украинските власти не са оптимисти в навечерието на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс. Според вестник The Guardian "Украйна е все по-песимистично настроена да направи значителна крачка напред към присъединяването си към НАТО, когато лидерите на западния военен съюз се съберат във вторник във Вилнюс".
Вестникът казва „На режима в Киев се очаква да бъде предложен пакет от позволяващи гаранции за сигурност в последната минута на двудневната среща на върха – уверение от страни като САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия, че военната помощ и обучение ще продължи в дългосрочен план, докато Киев вярва, че членството в НАТО, носещо със себе си отбранителната перспектива на западния ядрен чадър, е единствената реалистична дългосрочна гаранция за неговата сигурност".
Financial Times съобщи в неделя, позовавайки се на свои източници, че САЩ и Германия няма да гарантират на Украйна автоматично членство в НАТО без дълбоки реформи.
На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. алиансът одобри политическо изявление, че Украйна и Грузия ще станат членки на НАТО след време, но отказа да представи План за действие за членство (ПДЧ) на двете страни, като се има предвид, че това е първа стъпка в правната процедура при присъединяване към организацията.
През февруари 2019 г. Върховната рада на Украйна одобри конституционни поправки, закрепващи стремежа на Киев да се присъедини към НАТО. Украинският президент Владимир Зеленски многократно заявява, че Киев се нуждае от конкретна времева рамка за присъединяване към военния блок.

Станете почитател на Класа