«Западните донори могат да оттеглят подкрепата си за Украйна»

«Западните донори могат да оттеглят подкрепата си за Украйна»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.07.2023
  • Share:

Американското издание Newsweek съобщава, че „серията от случаи, в които украинските антикорупционни органи започват преследване на широко уважавани служители от администрацията на предшественика на президента Владимир Зеленски, са разтревожили чуждестранни донори.

Западът подозира, че украинският президент използва борбата с корупцията, за да разчиства политически сметки, пише американското издание.

 

 

"Западните донори могат да оттеглят подкрепата си за Украйна"

 

Newsweek отбелязва, че украинската корупция отдавна се използва като извинение за отказ на подкрепата на Украйна.

Според списанието, ако се потвърдят подозренията, че Киев използва антикорупционни органи в политическата борба, това може да му коства „не само текущата подкрепа, но и перспективата да получи средства за възстановяване след края на военните действия“.

„Преследването над реформатори, които влязоха в правителството от чувство за граждански дълг и които по всички признаци си свършиха добре работата, би застрашило способността на Украйна да привлече талантливи ръководители на държавна служба и би могло да намали желанието на външни корпоративни инвеститори да вложат финанси в проекти за реконструкция”, заяви за изданието Джош Рудолф, ръководител на екипа по корупция към Германския фонд Маршал.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа