Какво стана след 500 дни война? Какво постигна Путин?

Какво стана след 500 дни война? Какво постигна Путин?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.07.2023
  • Share:

Какво стана почти година и половина след нападението на Русия над Украйна?

 

 

– Руските войски завзеха около една пета от Украйна и сега отстъпват по малко. Не се състоя предвижданият блицкриг, превземане на Киев и инсталиране на руска марионетка на власт. В първите седмици украинската армия отблъсна нашествениците сама, още без помощ от НАТО, освен муниции от България.

– Получи се точно обратно на целта демилитаризация на Украйна. Сега Украйна е много по-милитаризирана, с много по-въоръжена и опитна армия. Т. нар. денацификация се оказа пропаганден блъф, поради което Кремъл започна да променя официалните цели на „специализираната военна операция“, както нарича войната.

– Руската армия се показа като извършител на военни престъпления. Има множество видеозаписи как руски войници стрелят по цивилни на улицата и по леки коли на невъоръжени украинци, как мародерстват и крадат от къщите. Военното командване на Русия нанася непрекъснато ракетни и въздушни удари по граждански обекти на цялата територия на Украйна, далеч от фронтовата линия. Поразени са десетки жилищни сгради дори в Киев, цели селища и градове са разрушени и сравнени със земята. Същевременно армията на Русия се дискредитира като една от най-силните в света. Може да бъде заплаха само с ядрените си ракети.

 

Графика на курса на рублата спрямо еврото за последната година. От 60 рубли за 1 евро той е достигнал 100 рубли за 1 евро. Графика: Google Finance

 

– Русия не възпря разширението на НАТО към границите си. Вместо това Финландия и Швеция поискаха да се присъединят към НАТО, уплашени от агресивна Русия. На практика Путин разшири НАТО. И Украйна е кандидат-член, но НАТО засега се въздържа да я приема, както и преди.

– Русия вече не се възприема като разумен контрапункт и алтернатива на Запада, а като нестабилна ядрена сила, недоразвита и агресивна държава, сравнявана със Северна Корея.

– Светът е много по-нестабилен, живее в повишен риск от ядрена война, според някои анализатори по-голям риск от Карибската криза през 60-те години.

– Не настъпи обещаният от Путин нов световен ред след нападението. На два пъти ООН гласува с огромно мнозинство резолюции Русия да прекрати войната и да се изтегли. От 193 държави, 141 и 143 са гласували за двете резолюции срещу Русия. Само 5 и 6 са гласували заедно с нея (Беларус, Северна Корея,Еритрея, Сирия, Мали, а при една от резолюциите и Никарагуа). 35 държави са се въздържали, сред които Китай. Други не са участвали в гласуване. Страните от БРИКС (Индия, Китай и др.) не заемат еднозначна позиция на подкрепа на Русия, някои директно критикуват Путин и настояват да прекрати войната (индийският премиер и др.). Путин изпада в изолация като диктатор и все повече е подложен на натиск и от традиционно приятелски страни.

 

Развалините на Бахмут. Снимка: АП/БТА
 

– Русия е под санкции от страна на цяла Европа, САЩ, Канада, Австралия и др. Над 1000 западни фирми са се изтеглили от страната. Курсът на рублата в продължение на последната година се е променил от 60 рубли за 1 евро на 100 рубли за 1 евро. Западна Европа трайно промени своите икономики, за да не зависи от внос от Русия. Приходите на Русия от продажби на газ са намалели с 40%. Тя е изключена от световната банкова система, има забрана и за нейното злато и диаманти.

– Путин загуби доверие и авторитет, привържениците на Русия намаляха. Като се изключат екзалтираните им фенове, включително у нас, сега Путин го смятат за авантюрист, военнопрестъпник, навредил на собствената си страна и поставил я в изолация.

– От няколкостотин хиляди до няколко милиона руснаци са напуснали страната си от началото на инвазията в Украйна. Точният брой не може да се установи поради неясния статут на руските граждани в чужбина, дали и колко от тях ще се завърнат, колко са получили или ще получат убежище и работа. В годината на войната са издадени 40% повече задгранични паспорти.  Броят на бягащите от Русия може да бъде още по-голям, но ги възпират заплахите, че са предатели и ще им конфискуват имуществото, за което дори депутат е внесъл законопроект.

 

Каква е перспективата?

Русия няма полезен ход. Тя може да се изтегли от Украйна и да плаща репарации, за да прекратят международната й изолация. Или да се окопае и минира границите на завзетото от Украйна, но това няма да прекрати санкциите, а изолацията й ще продължи.

Най-вероятно ще настъпи затихване, с дългогодишно окопаване по фронтова линия и взаимен обстрел с ракети навътре в териториите.

Изгледите са войната да продължи още 6-7 години подобно на ирано-иракската война, която завърши с 1 млн. жертви и 1,9 трилиона долара разходи. Накрая двете страни подписаха мирен договор за същите граници, които са били преди войната.

Може да има промяна при смърт на Путин или преврат в Русия.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа