Холандското правителство падна след сблъсък за имиграцията

Холандското правителство падна след сблъсък за имиграцията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.07.2023
  • Share:

Марк Рюте, холандският министър-председател, обяви оставката си и тази на своя кабинет, цитирайки непреодолими различия в четирипартийната коалиция за това как да контролира имиграцията. Решението от петък на най-дълго управлявалия премиер на Холандия означава, че страната ще бъде изправена пред общи избори по-късно тази година за 150-местната долна камара на парламента.
„Не е тайна, че коалиционните партньори имат много различни възгледи за миграционната политика. И днес, за съжаление, трябва да направим извода, че тези различия са непреодолими. Ето защо аз незабавно ще предложа писмено оставката на целия кабинет на краля" каза Рюте пред репортери в Хага. Рюте каза, че ще ръководи служебно правителство до изборите, което ще се фокусира върху задачите, включително продължаване на подкрепата за военните усилия на Украйна.
Депутатите от опозицията не губиха време и призоваха за нови избори. Герт Вилдерс, лидер на антиимиграционната Партия за свобода, написа в Туитър: „Бързи избори сега". Джеси Клавер, лидер на Зелената левица, също призова за избори и каза пред холандския телевизионен оператор NOS: „Тази страна има нужда от промяна на посоката".
Рюте председателства вечерните срещи в сряда и четвъртък, които не успяха да доведат до споразумение относно миграционната политика. Дискусиите подчертаха идеологическите разделения в коалицията между партньорските партии, които не подкрепят строги мерки срещу миграцията (D66 и ChristenUnie - Християнски съюз) и двете, които подкрепят по-строги мерки – консервативната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте и Християндемократите.
Съобщава се, че предложенията включвали създаване на две класи убежище – временно за хора, бягащи от конфликти, и постоянно за хора, опитващи се да избягат от преследване – и намаляване на броя на членовете на семейството, на които е разрешено да се присъединят към търсещите убежище в Холандия.
Миналата година стотици търсещи убежище бяха принудени да спят на открито в мизерни условия в близост до претъпкан приемен център, тъй като броят на хората, пристигащи в Холандия, надвишаваше наличните легла. Холандските хуманитарни агенции предоставиха помощ. Повече от 21 500 души извън Европа са потърсили убежище в Холандия през 2022 г., според статистическата служба на страната. Десетки хиляди други се преместват в Холандия, за да работят и учат. Цифрите оказват натиск върху жилищата, които вече са в недостиг в гъсто населената страна.
Правителството на Рюте работи за закон, който може да принуди общините да осигурят настаняване на новопристигналите търсещи убежище, но законодателството все още не е преминало през двете камари на парламента.
Рюте посети Тунис миналия месец с италианския си колега и председател на изпълнителната комисия на ЕС, за да предложи повече от 1 милиард евро финансова помощ за спасяване на разклатената икономика на северноафриканската нация и за спиране на миграцията от нейните брегове към Европа .

Станете почитател на Класа