Китай обвини Обединеното кралство, че защитава „бегълци от Хонконг“

Китай обвини Обединеното кралство, че защитава „бегълци от Хонконг“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2023
  • Share:

Китай обвини Обединеното кралство, че защитава бегълци, след като британският външен министър разкритикува решението на Хонконг да предложи награда от 1 милион хонконгски долара за ареста на осем демократични активисти, базирани в чужбина. Лидерът на Хонконг Джон Лий каза, че „групата ще бъде преследвана до живот".
Полицията в Хонконг обвини осемте активисти в престъпления, включително тайно споразумение с чуждестранни граждани и подстрекаване към отцепване, и предложи награда от 1 милион хонконгски долара (100 700 паунда) на човек за информация, водеща до ареста им. Осемте са базирани на различни места, като най-малко трима са в Обединеното кралство, а други в САЩ и Австралия
В изявление посолството на Китай в Лондон каза: „Британски политици открито предложиха защита на бегълците. Това е груба намеса във върховенството на закона на Хонконг и вътрешните работи на Китай".
Посолството призова британските политици „да спрат да използват тези антикитайски разрушители на Хонконг, които застрашваат суверенитета и сигурността на Китай".
Лидерът на Хонконг каза пред репортери „Единственият начин за активистите да прекратят съдбата си на укриващи се, които ще бъдат преследвани цял живот, е да се предадат, да се предадат възможно най-скоро. Властите ще продължат да наблюдават действията и поведението на осемте, докато са в чужбина. Искаме да знаят, че няма да седим и да не правим нищо". Той не даде подробности как властите ще правят това.
В отговор на обвиненията на Хонконг срещу активистите – някои от които са базирани във Великобритания, външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли по-рано каза „Лондон няма да толерира никакви опити на Китай да сплашва и заглушава хора в Обединеното кралство и отвъд океана".
Законът за националната сигурност на Хонконг беше приет преди три години и предоставя на властите екстратериториални правомощия да преследват действия или коментари, считани за престъпни, направени навсякъде по света. Той широко се възприема като средство за потискане, подкрепяно от Пекин, и беше наложен след месеците на продемократични протести, обхванали града.
Повече от 100 000 жители на Хонконг са емигрирали в Обединеното кралство, откакто британското правителство откри специален визов маршрут за тях в резултат на закона за националната сигурност. Въпреки че Обединеното кралство спря договора си за екстрадиране с Хонконг, някои жители на Хонконг смятат, че не се прави достатъчно, за да се гарантира безопасността им във Великобритания.
Държавният департамент на САЩ заяви, че решението на полицията в Хонконг създава „опасен прецедент, който заплашва човешките права и основните свободи на хората по целия свят".
Австралийското правителство заяви, че е „дълбоко разочаровано" от заповедите за арест. Министърът на външните работи Пени Уонг каза, че Австралия „последователно е изразявала загриженост относно широкото прилагане на закона за националната сигурност за арестуване или натиск върху продемократични фигури и гражданското общество. Свободата на изразяване и събрания са от съществено значение за нашата демокрация и ние ще подкрепим тези в Австралия, които упражняват тези права".

Станете почитател на Класа