Страхове за здравето на задържания бивш президент на Грузия

Страхове за здравето на задържания бивш президент на Грузия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2023
  • Share:

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили се появи по телевизията за първи път от месеци, изглеждайки крехък и отслабнал, което подхрани опасенията за отношението към задържания политик. 55-годишният мъж беше почти неузнаваем и изглеждаше като призрак, когато се появи във видео връзка за съдебно заседание в понеделник.
Изображенията накараха разкъсваната от война Украйна – чийто гражданин е Саакашвили – да привика грузинския посланик и да го помоли да отиде в Тбилиси, за да „помогне за спасяването на Саакашвили".
Лидер страната от 2004 г. до 2013 г. Саакашвили беше вкаран в затвора след завръщането си от изгнание по обвинения, които правозащитните групи заклеймиха като политически мотивирани. Лекарите казаха, че Саакашвили рискува да умре от състояния, които е развил, докато е бил в ареста, въпреки че грузинските власти казват, че му се предоставят адекватни медицински грижи.
Появявайки се чрез видеовръзка за съдебно заседание по обвиненията за „злоупотреба със служебно положение", 55-годишният Саакашвили вдигна ризата си, за да покаже стърчащите си ребра на гърдите му, кухия корем и кожата, прилепнала плътно към костите му. „Напълно невинен човек е държан в ареста. Не съм извършил никакво престъпление", каза той в предавано на живо по няколко независими телевизионни канала.
Той е задържан в цивилна болница, където беше преместен миналата година, след като организира 50-дневна гладна стачка в знак на протест срещу задържането му.
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че „грузинският посланик в Киев ще бъде помолен да напусне Украйна в рамките на 48 часа, за да проведе консултации с неговата столица относно лечението на Саакашвили". Зеленски иска Саакашвили, когото той направи украински гражданин през 2019 г., да бъде преместен в клиника в Украйна или на запад. Той призова "Грузия да предаде Саакашвили на Украйна и да спаси този човек".
Не стана ясно дали посланикът е бил официално експулсиран.
Две групи лекари, едната създадена от омбудсмана по правата на Грузия, другата от базирани в САЩ медици, заявиха, че здравето на Саакашвили е продължило да се влошава доста след като той е прекратил гладната си стачка. Политикът, който някога е тежал повече от 100 кг, е загубил около 60 кг, докато е бил в затвора, каза лекарската група.
ЕС и САЩ призоваха Грузия да гарантира, че Саакашвили ще получи медицинско лечение и че правата му са защитени.
Amnesty International описа отношението към него като „очевидно политическо отмъщение".

Станете почитател на Класа