Yeni Safak: Балансът на силите се променя — страните от Персийския залив създават пореден алианс без САЩ

Yeni Safak: Балансът на силите се променя — страните от Персийския залив създават пореден алианс без САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.06.2023
  • Share:

Заобикаляйки Америка, страните от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, добавиха ново към регионалните споразумения. Според Yeni Safak Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Ирак, Пакистан и Индия ще се обединят във военноморски съюз. Това още веднъж говори за променящия се баланс на силите в региона, който САЩ все по-трудно ще контролират.

 

 

Yeni Safak: Балансът на силите се променя - страните от Персийския залив създават пореден алианс без САЩ

 

 

Както пише Yeni Safak, страните от Близкия изток и региона на Персийския залив, желаещи да се дистанцират от Съединените щати и да приведат отношенията си от западната орбита в по-балансирана структура, са в подобно търсене в сферата на сигурността.

По-специално държавите, които реагират негативно на безотговорната политика на САЩ по отношение на сигурността на региона, се насочиха към решения, които заобикалят Вашингтон.

Последното неочаквано действие в тази посока дойде от Техеран. Командирът на иранските ВМС Шахрам Ирани обяви създаването на военноморски съюз в северната част на Индийския океан с участието на Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Ирак, Пакистан и Индия, а това отново повдигна въпроса на променящите се баланси в региона, пише изданието.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа