Путин разказа на чуждите посланици новата Концепция за външната политика на Русия

Путин разказа на чуждите посланици новата Концепция за външната политика на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.04.2023
  • Share:

Русия е готова за диалог с всички страни и няма да се самоизолира, каза Владимир Путин, обръщайки се към новопристигналите чуждестранни посланици на церемонията по връчване на акредитивните писма в Кремъл.

 

 

„Русия е отворена за конструктивно партньорство с всички страни без изключение. Ние няма да се изолираме от никого, нямаме предубедени и още повече враждебни намерения към никого и очакваме партньорите да се придържат към принципите на равнопоставеност и взаимно уважение в отношенията с взаимно вземане предвид на интересите“, каза президентът и припомни, че това е подходът, заложен в новата Концепция за външната политика на Русия.

Външнополитическият курс ще бъде продиктуван от приоритетите на вътрешното развитие и отговорността за поддържане на стабилността и сигурността на глобално и регионално ниво, продължи Путин.

Той отбеляза, че Русия ще остане един от суверенните и авторитетни центрове в света.

В речта си руският лидер даде кратка оценка на двустранните отношения с всяка от 17-те държави, чиито посланици участваха в церемонията.

Обръщайки се към посланика на САЩ Лин Трейси, президентът посочи, че подкрепата на Вашингтон за цветните революции, включително в Украйна, е довела до настоящата криза.

Той отбеляза, че Москва винаги е отстоявала принципите на равенство, зачитане на суверенитета и интересите на другите и ненамеса във вътрешните работи. Но днес отношенията между Русия и САЩ са в дълбока криза.

Говорейки за сътрудничеството с Дания, руският лидер припомни, че двете страни винаги са били исторически близки, но днес „Балтийско море е неспокойно“. Президентът изрази надежда, че Копенхаген ще подкрепи предложението на Москва за създаване на международна комисия за разследване на терористичните атаки по "Северен поток".

Путин подчерта важността на работата на дипломатите и изрази надежда, че работата им в Русия ще бъде насочена към решаване на съществуващите проблеми.

 

Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа